Domsdatabase skaber otte nye statsjob

Domsdatabase skaber otte nye statsjob
Retspræsident ved Retten på Bornholm, Henrik Engell Rhod, har fået otte nye medarbejdere i en ny behandlingsenhed, som er placeret på Bornholm. Foto: Berit Hvassum
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 6. JAN 2022 • 12:49
Berit Hvassum
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
6. JAN 2022 • 12:49

I dag, den 6. januar, lancerede Domstolsstyrelsen og Retten på Bornholm Domsdatabasen, hvor offentligheden kan få adgang til udvalgte domme.


Projektet med udvikling og test af en ny domsdatabase har skabt otte statslige arbejdspladser ved Retten på Bornholm og dermed næsten fordoblet antallet af medarbejdere.

– Det er helt nye job, og det vil vise sig, om der kommer flere, fortæller retspræsident ved Retten på Bornholm, Henrik Engell Rhod.

Behandlingsenhedens primære arbejde er at indhente, registrere, pseudonymisere (= anonymisere) og publicere de domme, der skal i Domsdatabasen.

Retten på Bornholm har spillet en større rolle i tilblivelsen af en domsdatabase, som er udviklet i samarbejde med Danmarks Domstole.

Henrik Engell Rhod fortæller, at man på Bornholm har stor erfaring med videolink under retssager og andre it-bærende platforme.

– Vi har haft en it-parathed, som har været vigtig, siger han.

Retten på Bornholm har længe behandlet alle straffesager på baggrund af digitalt materiale.

Nu får offentligheden adgang til domme

Ifølge Henrik Engell Rhod er formålet med en domsdatabase at skabe transparens ved domstolene.

– Udover at kunne overvære et retsmøde, som allerede er muligt, så kan man få direkte adgang til visse domme.

– Domsdatabasen gør, at hr. og fru Danmark, journalister, forskere og andre interesserede gratis kan gå ind og søge efter en afgørelse, hvis den findes i systemet, fortæller Henrik Engell Rhod.

Før skulle borgere typisk rette henvendelse til Retten på Bornholm og anmode om aktindsigt, som kostede 150 kroner.

Han understreger dog, at systemet ikke er beregnet til at snage i.

– Ved en pseudonymisering fjernes tiltaltes navn, og i stedet vil vi skrive ’tiltalte’ og ’vidne’, så man beskytter personfølsomme oplysninger, siger han.

Retspræsidenten er på første dag af lanceringen af databasen usikker på, hvem der vil benytte sig af adgangen til domme i det danske retssystem.

– Tiden må vise, hvad interessen er for forskellige grupper. Der er ikke noget at sammenligne med, da der ikke har været noget hyldeprodukt at henvise til, og det er et helt nyt system, siger han og tilføjer, at Norge har vist interesse for domsdatabasen.

Domsdatabasen kommer primært til at indeholde domme afsagt efter lanceringen den 6. januar og vil

indeholde et mindre antal domme, som gradvist vil blive udbygget med flere domme.

 


Fakta om Domsdatabasen

Offentligheden kan tilgå Domsdatabasen via www.domstol.dk.

• Domsdatabasens webportal åbner den 6. januar 2022, hvor alle kan tilgå dommene i Domsdatabasen. Den bagvedliggende sagsbehandlerportal har været i brug og fortsat test siden november 2021.

• Domsdatabasen vil indeholde domme i visse civile sager samt udvalgte straffesager. Kendelser fra Højesteret og Sø- og Handelsretten vil også kunne indgå.

• Øvrige straffesager vil også indgå i Domsdatabasen, når domstolenes straffesager senere er fuldt digitaliseret.

• Indholdet i Domsdatabasen vil gradvist blive opbygget i 2022 og vil som udgangspunkt indeholde domme, der afsiges efter lanceringen.

• Ved offentliggørelsen indeholder Domsdatabasen kun et mindre udvalg af domme.

• Domsdatabasens behandlingsenhed er placeret ved Retten på Bornholm og beskæftiger aktuelt ca. 8 kontorårsværk med sagsbehandlings- og testopgaver i Domsdatabasen.

• I den første periode efter lanceringen vil der være fokus på afgørelser fra Højesteret, landsretterne og Sø- og Handelsretten, og Domsdatabasen indeholder alle Rigsrettens domme.

• Med tiden vil Domsdatabasen også indeholde flere og flere domme fra byretterne.

• Dommene i Domsdatabasen er pseudonymiseret. Pseudonymiseringen omfatter i udgangspunktet alle personnavne. Herudover pseudonymiseres indirekte personhenførbare oplysninger.

• Adgang til afgørelser i Domsdatabasen vil være offentlig og gratis. I dag koster det 150 kr. i retsafgift at få udskrift af en dom.