De fisker fladfisk og er ikke i tvivl: Sælerne dræber også fladfisk

De fisker fladfisk og er ikke i tvivl: Sælerne dræber også fladfisk
Det er ikke nødvendigvis et kønt syn, der venter fiskere, som fisker fladfisk. Har en gråsæl været forbi, kan den have slået ihjel for sjov. I dette tilfælde er det gået ud over pigvar. Foto: Hans Madsen
INTERVIEW | ABONNENT | 21. JAN 2022 • 10:45
Niels Ebdrup
Journalist
INTERVIEW | ABONNENT
21. JAN 2022 • 10:45

Gråsælerne omkring Bornholm dræber ikke kun laks og torsk i fiskeres garn, men også fladfisk. Det fortæller to fiskere baseret på egne erfaringer. Bliver Miljøstyrelsen overbevist om, at sæler går efter fladfisk, kan sælreguleringen vende tilbage.


"Selvfølgelig skal sælbestanden reguleres af hensyn til fiskeriet efter fladfisk". Sådan lyder det klare budskab fra fisker Henning Finne, der har erfaring med at fiske fladfisk ud for Hasle.

Han har igennem flere år fisket fladfisk om sommeren, og han har set, at sælerne går efter hans fangst.

– Sælerne vil helst have torsk, men de tager også fladfisk. Nogle gange, når jeg havde fladfiskegarn ude, tog de 50 procent af min fangst, fortæller Henning Finne.

Gråsælernes appetit på Østersøens fladfisk er kommet i fokus, efter at Miljøstyrelsen ved nytår satte reguleringen af sælbestanden på pause. Nu skal der ikke længere skydes sæler, fordi de angiveligt ikke længere udgør en erhvervsøkonomisk trussel mod fiskeriet. Torske- og laksekvoterne er nemlig blevet reduceret så meget, at de danske erhvervsfiskere ikke længere fisker efter de fisk. Og det var netop sælernes appetit på torsk og laks i fiskernes net, der var årsagen til, at Miljøstyrelsen fra foråret 2020 gav lov til, at der hvert år blev skudt 40 bornholmske sæler. Men hvis det kan bevises, at sælerne også går efter fladfisk – skrubber, pigvar og rødspætter – så er Miljøstyrelsen klar til at genindføre sælreguleringen.

Slår ihjel for sjov

Ligesom Henning Finne har fisker Karsten Holm set de beviser, han behøver. Han fisker ud for Nexø og er ikke i tvivl om, at gråsælerne dræber fladfisk i fiskernes garn.

– Fladfisk er nederst på sælernes menukort, men derfor spiser de alligevel nogle enkelte. Derudover slår de ihjel for sjov. De er som en ræv i en hønsegård. For to dage siden havde jeg en stribe garn, hvor en sæl havde bidt 52 fladfisk i ansigtet, men ingen spist. En ting er, hvis de slår ihjel, fordi de er sultne. Det kan man forstå. Noget andet er, når de slår ihjel for sjov, siger Karsten Holm.

Henning Finne har også den oplevelse, at sælerne nogle gange slår fladfisk ihjel for et meget lille udbytte.

– Det kommer an på, hvor sultne, de er. Er de meget sultne, så sidder kun hovedet tilbage i nettet. Ellers tager de det, der er bedst – de går efter leveren, siger Henning Finne.

Fisker: Reguleringen redder os ikke

Det kan godt være, at Miljøstyrelsen er åben for, at sælreguleringsordningen kan vende tilbage. Men ifølge Karsten Holm vil en tilbagevenden til de seneste års danske sælregulering hverken gøre fra eller til i forhold til sælproblemerne.

– Fru Wermelin (miljøminister Lea Wermelin, red.) er jo stoppet med at ville skyde sæler. Det kan jeg sådan set godt forstå, eftersom hun har fundet ud af, at hun er den næstmindst populære minister i den her regering. Så var jeg også holdt op med at skyde sæler, for det er ikke populært i den danske befolkning. Men det er helt ok, for det har alligevel ingen betydning. Danmark har skudt 30-40 sæler om året. Ifølge de svenske myndigheder er der i øjeblikket mellem 80.000 og 100.000 sæler i Østersøen. Så det har været en symbolsk handling – ikke andet.

– Det eneste, vi kan gøre, er at vente på, at der kommer sælpest. Det må vi håbe sker, inden økosystemet i Østersøen er smadret fuldstændig, siger Karsten Holm.

Miljøstyrelsen vurderer, at der i øjeblikket ikke er tilstrækkelig dokumentation for, at sæler går efter fladfisk. Derfor opfordrer styrelsen fiskerne til at indberette sælskadet fangst til Fiskeristyrelsen og vil desuden undersøge sælskader i fiskeriet efter fladfisk i samarbejde med DTU Aqua. De undersøgelser går efter planen i gang i foråret.