De betaler kun ti procent i skat, men der er megalangt til tandlægen

De betaler kun ti procent i skat, men der er megalangt til tandlægen
Søren Thiim Andersen er administrator på Christiansø. Han er chef for cirka 20 medarbejdere, der ligesom han selv er ansat af Forsvarsministeret. Foto: William Sonne Kaalø
ERHVERV | Lørdag 19. oktober 2024 • 19:00
ERHVERV | Lørdag 19. oktober 2024 • 19:00

Christiansø som skattely? Ikke helt, siger administratoren. Men hans seneste jobopslag er gået viralt, og det kan ses på antallet af henvendelser.

DR - altså hele Danmarks nationale tv-kanal – kalder det en unik jobmulighed. Kun ti procent i skat, havudsigt og ingen myldretid. På den anden side er der også visse ulemper ved at bo på to små øer med 90 beboere og 18 kilometers sejlads til den nærmeste biograf.

Og sådan er det på Christiansø, hvor der i øjeblikket er tre ledige stillinger. En administrativ medarbejder, en skolelærer og en håndværker.

Da journalister fra Danmarks Radio i denne uge fik øje på historien voksede interessen for de ledige stillinger markant.

Det siger Søren Thiim Andersen, administrator på Christiansø. Det er ham, der har slået de tre stilllinger op, og han kan lørdag eftermiddag bekræfte, at opslaget på dr.dk har haft en afsmittende effekt på interessen for de tre stillinger.

– Ja vi er virkelig kommet i vælten. Det er rigtig sjovt, siger forvalteren, der har fået fem henvendelser siden historien tonede frem på dr.dk fredag klokken 13.20.


Mange deltidsstillinger

Aldersgennemsnittet på Christiansø er omkring 40 år. Den yngste beboer er et år, mens den ældste er 93. Der er 14 elever i skolen, og den nye skolelærer får et af cirka 30 jobs på Christiansø. Administrationen har i øjeblikket 21 ansatte, hvoraf de fleste er håndværkere. Der er en selvstændig glaspuster, og Ruths Kryddersild har et par ansatte. Dertil kommer kroen og købmanden med en håndfuld eller tre, afhængig af sæsonen. Langt de fleste helårsstillinger er deltid.

90 og 100 lyder måske som nogenlunde som det samme. Men der er forskel, siger administratoren.

– Det er faktisk noget vi kan mærke, hvis vi bliver fem eller ti mere. Det giver en bedre balance, og man kan få balkortet fyldt ud, når man skal til bal på Månen, siger Søren Thiim Andersen.

Han tænker også på øernes beboersammensætning, når han slår stillinger op. Det må gerne være familier med børn skolealderen. Befolkningen på øerne har de seneste år været svagt dalende mod de nuværende 90, og Søren Thiim Andersen ved af erfaring, at hverdagen fungerer bedst, når befolkningstallet på de små øer ligger omkring de 100.

– Jo flere øboere vi er, jo større bliver sammenhængskraften.

Derfor er det ifølge administratoren et heldigt sammenfald, at han kan slå de tre stillinger op samtidig.

– Det gør jo, at vi kan få tre familier herover på nogenlunde samme tid. Det er fantastisk, for så får man nogen man kan starte sit øliv op med, og som er i nogenlunde samme båd som en selv.

Lav skat modsvares af store begrænsninger

Og til det der med skatteprocenten på ti. Man tror jo det er løgn, men den er faktisk god nok, siger Søren Thiim Andersen. Christiansø har siden 1658 haft særstatus i Danmark, først som kongeligt fæstningsværk og nu som fredet område og turistattraktion. I dag ejes øerne af staten, og derfor slipper beboerne for at betale kommuneskat.

Den lave skat skal imidlertid ses i perspektiv, understreger Søren Thiim Andersen.

– Der følger jo også nogle begrænsninger med, når man bor så afsondret. De offentlige tilbud har vi stort set ikke. Vi har en læge og en skole. Hvis vi skal til tandlægen, så skal vi ind (til Bornholm, red.). Og det koster små 300 kroner hver gang.

På plussiden nævners det i opslaget, at man på øen har et aktivt lokalsamfund med morgenbadeklub, fællesspisning, bal på Månen (øens forsamlingshus, red.), yogahold, whiskeylaug, hockeyklub og folkeuniversitet.

Ansøgningsfristen på de tre stilllinger er 10. november.

 

FAKTA

Øen kort

Ertholmene – i daglig tale Christiansø - er Danmarks østligste øgruppe beliggende 18 kilometer nordøst for Bornholm. To af øerne, Christiansø og Frederiksø, er beboede. Der er p.t. 90 fastboende. Øen beskæftiger cirka 20 medarbejdere, heriblandt læge, naturvejleder, havnefoged, hjemmehjælpere, håndværkere samt en gruppe løst ansatte til varetagelse af sæsonbetonede opgaver. Oprindeligt var øerne en søfæstning og senere et fiskersamfund, men i dag er de først og fremmest en attraktion, der hver sommer besøges af ca. 45.000 turister. Hovedparten af de beboere, der har job, er håndværkere ansat under Christiansø Administration til at vedligeholde anlæg, de fredede bygninger og de gamle fæstningsværker.


FÅ ABONNEMENT