Brugsens bestyrelse: Ingen anden udvej

Brugsens bestyrelse: Ingen anden udvej
Dagli’ Brugsen i Østerlars har sidste åbningsdag den 31. marts. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 19. FEB 2024 • 16:53
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
19. FEB 2024 • 16:53

Bestyrelsen har siden midt i januar vidst, at brugsen skulle lukke.

Dagli’ Brugsen Østerlars’ skæbne blev beseglet allerede midt i januar, da Coop Danmark smækkede pengekassen i.

– Coop laver en solvensberegning på os i midten af november sidste år, og de informerer vores formand den 8. januar. Vi holder et møde allesammen, hvor Coop informerer os om, hvordan det ser ud. Så fik vi et valg: Enten kan vi melde brugsen konkurs, eller vi kan lave en kontrolleret nedlukning i samarbejde med Coop Danmark, oplyser René Andersen fra brugsens bestyrelse.

– Vi har i de sidste mange måneder levet for Coops penge, og nu har de lukket pengekassen i og sagt, at nu stopper vi. Vi er gældsat så meget i forhold til Coop, at der ikke er anden udvej, uddyber René Andersen situationen, som fører frem til lukningen af brugsen med udgangen af marts.

Stabil omsætning

René Andersen oplyser, at brugsen har haft en nogenlunde stabil omsætning. Sidste år havde man en fremgang på én procent. Men det har langt fra kunnet matche de stigende udgifter.

Hvilke udgifter er det, der vejer specielt tungt for brugsen?

– Det er for eksempel det beløb, vi årligt skal betale til Coop for at få lov til at kalde os en Dagli’ Brugs. Vi har i de foregående to år betalt henholdsvis 634.000 kroner og 717.000 kroner. Det kan man sætte op imod vores underskud på 400.000 kroner sidste år, siger René Andersen.

Oveni kommer blandt andet også stigende energiudgifter til at kunne holde brugsen kørende.

– Vi må bare se i øjnene, at udgifterne løber stærkere end vi kan generere indtægter, siger René Andersen.

Brugsen i Østerlars har kæmpet med økonomien i mange år. René Andersen, der har været med i bestyrelsen i de seneste tre-fire år, vil på ingen måde klandre tidligere bestyrelser:

– Det er frivillige, der har gjort det man mente var det bedste på det givne tidspunkt. Set i bagklogskabens ulideligt klare lys skulle man nok have handlet for en del år siden, hvor butikken havde økonomi til måske at komme ud af en aftale med Coop, mens tid var. Men nu må vi bare sige, at den tid er forbi, og nu må vi få det bedste ud af det, siger han.

Nyheden om den ekstraordinære generalforsamling, hvor lukningen er på dagsordenen er sat op ved kassen. Punkt 4 fortæller klart hvad det handler om: "Coop lukker for kassen, og Brugsen kan ikke drives videre". Foto: Holger Larsen

Likvidationsudvalg

Hvad sker der fra nu og frem til lukningen sidst i marts?

– Vi skal have klædt to af bestyrelsens medlemmer på til at sidde i et likvidationsudvalg sammen med repræsentanter fra Coop Danmark. Det er udvalget, der får ansvaret for at få så mange penge hjem som overhovedet muligt ved salg af ejendommen, hvor brugsen befinder sig, og ved at realisere varelageret, siger René Andersen.

Brugsens gæld er ifølge René Andersens oplysninger til Bornholm omkring to millioner kroner.

Det er brugsens bestyrelse, der ejer brugsejendommen på Nybrovej.

– Jeg tror ikke, at vi kan finde alle pengene. Coop bliver nødt til at tage et tab. Det kan ikke undgås, siger René Andersen.

Kontrolleret nedlukning

Kan brugsens bestyrelse komme til at hænge på en gæld?

– Hvis vi havde erklæret brugsen konkurs, havde vi hængt på en gæld. Men nu bliver det en kontrolleret nedlukning, og så kan vi ikke blive gjort ansvarlige for gælden. Vi træffer den mest ansvarsfulde beslutning, vi kunne. Det var ikke noget valg, siger René Andersen.

Han oplyser, at det er Coop, der som den største kreditor har bestemt datoen for offentliggørelsen af lukningen:

– Vi synes i bestyrelsen, at det har været meget ubehageligt at gå rundt med den viden, uden at kunne sige noget til folk i byen. Jeg har gået med en knude i maven siden midt i januar. Det er rart nu at kunne hæve hovedet og se folk i øjnene, for nu er sandheden kommet frem, slutter René Andersen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT