– Det er tankevækkende, at vi kun er to chokoladeproducenter, der helt kan se sig fri for slavearbejde, det er helt vildt. Jeg tror ikke på, at kunderne er så kyniske, at de gerne vil købe et produkt, der involverer børneslaveri. De er bare ikke oplyste nok om, hvad der foregår, fortæller Heidrun Koefoed.
Ifølge tal fra FN's internationale arbejdsorganisation, ILO, anslås det, at der lige nu findes godt to millioner børn i alderen syv til 15 år, der arbejder på kakaoplantager, som leverer til verdens store chokoladeproducenter. Disse er især koncentreret i vestafrika, hvor godt 60 procent af verdens kakaobønner leveres fra.
– Jeg sætter min lid til, at det er uvidenhed, og fordi forbrugerne ikke ved, hvordan chokoladen bliver fremstillet. Det udnytter industrien for at få mest mulig profit. Men man kan jo næsten sige sig selv, at når man i Afrika kan sælge et kilo kakaobønner til Europa for en euro, så kan det ikke være en okay forretning for alle, fortæller Heidrun Koefoed, der selv betaler 150 kroner kiloet fra deres primære leverandør i Fiji.

Virksomheden producerer godt 400 kilo mørk chokolade om året, som er håndlavet i deres egen produktionslokaler i Kirkegade i Allinge. Kakaobønnerne stammer fra plantager på Fiji og i Mexico, og virksomheden er desuden i gang med at indgå samarbejder med plantager i Peru og Guatemala. Foto: Jacob Jepsen
En socialøkonomisk virksomhed