Bornholmsk chokoladeproducent går uden om børnearbejde

Bornholmsk chokoladeproducent går uden om børnearbejde
Parret bag Pure Rainforest Chocolate med certificeringen fra det hawaiianske selskab Pono Cocoa, der verificerer, at deres chokolade er lavet 100 procent fri for arbejde af børneslaveri. Foto: Jacob Jepsen
MENNESKERETTIGHEDER | ALLINGE | ABONNENT | 18. JUL 2021 • 11:45

Hos chokoladeproducenten Pure Rainforest Chocolate i Allinge er smilene i disse dage store. I denne uge fik virksomheden nemlig endelig papir på, at den kan garantere chokolade, der er lavet uden brug af slavearbejde. Mere specifikt uden brug af børnearbejde, som dominerer i dele af verdens chokoladeindustri.

For parret Heidrun og Hans Jørn Koefoed er det en lettelse at få certificeringen, som de har arbejdet på, siden de startede for tre år siden.

– Det er en stor jungle at finde ud af, hvilke certifikater, der er reelle. Ofte, når man dykker ned i mange af certificeringerne, ser man, at det er nogle af de store chokoladeproducenter selv, der står bag og kontrollerer sig selv. Så for os har det også taget lang tid at finde det rigtige; hvad vi har skulle kigge på, hvor seriøs virker firmaet, hvor gennemsigtig er deres arbejde, og hvem er ellers med, fortæller Heidrun Koefoed, som efter noget tid fandt frem til det hawaiianske fima Pono Cocoa. Her er også den sjællandske chokoladeproducent Friis Holm med, som var parrets mentor, dengang de startede op.

Uvidenhed er problemet

For parret er certificeringen dermed et vigtigt skridt mod at gå imod en industri, der involverer børnearbejde.

– Det er tankevækkende, at vi kun er to chokoladeproducenter, der helt kan se sig fri for slavearbejde, det er helt vildt. Jeg tror ikke på, at kunderne er så kyniske, at de gerne vil købe et produkt, der involverer børneslaveri. De er bare ikke oplyste nok om, hvad der foregår, fortæller Heidrun Koefoed.

Ifølge tal fra FN's internationale arbejdsorganisation, ILO, anslås det, at der lige nu findes godt to millioner børn i alderen syv til 15 år, der arbejder på kakaoplantager, som leverer til verdens store chokoladeproducenter. Disse er især koncentreret i vestafrika, hvor godt 60 procent af verdens kakaobønner leveres fra.

– Jeg sætter min lid til, at det er uvidenhed, og fordi forbrugerne ikke ved, hvordan chokoladen bliver fremstillet. Det udnytter industrien for at få mest mulig profit. Men man kan jo næsten sige sig selv, at når man i Afrika kan sælge et kilo kakaobønner til Europa for en euro, så kan det ikke være en okay forretning for alle, fortæller Heidrun Koefoed, der selv betaler 150 kroner kiloet fra deres primære leverandør i Fiji.


Virksomheden producerer godt 400 kilo mørk chokolade om året, som er håndlavet i deres egen produktionslokaler i Kirkegade i Allinge. Kakaobønnerne stammer fra plantager på Fiji og i Mexico, og virksomheden er desuden i gang med at indgå samarbejder med plantager i Peru og Guatemala. Foto: Jacob Jepsen

En socialøkonomisk virksomhed

Parret startede oprindelig virksomheden, fordi Heidrun Koefoeds veninde og tidligere kollega havde startet en kakaofarm på Fiji.

Her står man inde for, at alle ansatte bliver behandlet ordentligt og den lokale landsby også drager nytte af plantagens arbejde.

– Vi var dernede på vores bryllupsrejse og prøvede at lave chokolade. Det gik jo meget godt, så vi tænkte, hvorfor ikke?, fortæller Heidrun Koefoed.

De startede dermed Pure Rainforest Chocolate, der er en socialøkonomisk virksomhed. Heri ligger, at mest mulig af virksomhedens indkomst skal tilbage til arbejderne på kakaoplantagerne.

– Godt tre fjerdedele af vores indkomst går tilbage til kakaobønderne, vi beholder kun til at dække de faste udgifter og materialeomkostninger. Resten bruger vi til at indkøbe nye kakaobønder og plante nye træer, donere forskellige ting til landsbyerne, som for eksempel julepakker eller LED-lygter til skolen, så børnene kan læse lektier, forklarer Heidrun Koefoed, og tilføjer, at man siden virksomhedens start også er begyndt at importere fra Mexico og har planer om at indgå samarbejder med kakaoplantager i Peru og Guatamala.

Brug for større lokaler

Pure Rainforest er dermed heller ikke en virksomhed, som parret kan leve af. De har derfor stadig deres respektive jobs, hvor Heidrun Koefoed arbejder som sygeplejerske, og Hans Jørn er rørlægger for Sellesborg.

Planen er dog, at parret på sigt kan være chokoladeproducenter på fuld tid. Siden de i juli sidste år åbnede butik og produktion i Kirkegade i Allinge, har de dog også mærket forretningen blomstre.

Så meget, at de lige nu leder efter større lokaler.

– Vi har, efter vi er rykket til Allinge, modtaget mange henvendelser om samarbejder fra aktører i særligt turistbranchen. Derudover mærker vi også en stigende nysgerrighed og interesse fra forbrugerne til at lære mere om chokoladeindustrien. Så vi leder efter lokaler, der er dobbelt så store, så de også kan rumme en større produktion, fortæller Heidrun Koefoed.

En dome med regnskov

På sigt drømmer parret om at lave et større eventsted, der fortæller historien om den socialt bevidste chokoladeproduktion i tråd med Bornholms grønne profil.

– Jeg drømmer om at lave et kæmpe drivhus, en slags dome, hvor man kan opleve det som en regnskov. Her kan man vise, hvordan kakaofrugter gror, fordi der mangler virkelig viden om regnskoven, bæredygtighed og industrien, siger Heidrun Koefoed. Ved at udbrede kendskabet til, hvordan meget af verdens chokolade bliver produceret, tror hun dermed også på, at man kan hjælpe forbrugeren med at blive mere bevidst.

– Der er ikke en, der kommer herind, og som udtrykker, at de gerne vil købe billig chokolade, så snart de lærer, hvordan det er fremstillet. De siger, at de gerne vil betale, hvis de ved, at det er lavet ordentligt. Så jeg tror også, at vi kan hjælpe forbrugeren med at blive mere kritiske og spørge ind til, hvor kakaon stammer fra. Så bliver det også sværere for storindustrien at læne sig op ad forklaringen – forbrugerne vil have det billigt, siger Heidrun Koefoed.


Den grundlæggende tanke bag Pure Rainforest Chocolate er, at virksomheden hverken skal skade naturen eller andre mennesker, fortæller parret. Derfor stammer deres kakaobønner kun fra plantager med ordnede arbejdsforhold, der ikke gør brug af børnearbejde. Foto: Jacob Jepsen



FÅ ABONNEMENT