Bornholmergrise i centrum: 'Det er vigtigt at få fortalt historien om landbruget'

Bornholmergrise i centrum: 'Det er vigtigt at få fortalt historien om landbruget'
De besøgende, der ønskede at komme ind og se bornholmergrisene inde i stalden, blev lukket ind i små hold med en guide til at fortælle om produktionen. Foto: Holger Larsen
NYHED | NYKER | ABONNENT | 18. SEP 2022 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | NYKER | ABONNENT
18. SEP 2022 • 15:30

Åbent Landbrug blev igen en publikumssucces, selv om det længe blev truet af mørke skyer.


– Vejret har taget toppen af besøgstallet, siger Frederik Tolstrup, formand for Bornholms Landbrug & Fødevarer (BLF), efter den første time af åbent Landbrug søndag på Søndregård i Nyker.

Men en time senere ser det straks bedre ud. Solen har skubbet de mørke skyer væk, og bilerne bliver ved at køre ind på p-pladsen på stubmarken overfor gården på Buldregårdsvej. Pludselig er der udsigt til et besøgstal, som ligner tidligere års åbent landbrug.

Det er til stor tilfredshed hos både Frederik Tolstrup og direktør for BLF Thomas Bay Jensen. For de mener, at det er vigtigt, at de mange, der ikke har deres daglige gang i landbruget, kommer ud for at se, hvad der foregår.

Fylder meget

– Det er vigtigt at få fortalt historien om landbruget igen og igen, at vise produktionen frem og vise en gård frem. For landbruget fylder meget i den offentlige debat, så det er vigtigt at skabe en forståelse for erhvervet og for, hvor maden kommer fra. Det er en samfundskommunikation for at få opbakning til, at vi stadig kan drive et effektivt landbrug, siger Thomas Bay Jensen.

– Den historie er der altid behov for at fortælle, og det gør vi, når køerne kommer på græs på Smørjeppegård om foråret, på Folkemødet, og når vi holder Åbent Landbrug den tredje søndag i september. Der er mange arbejdspladser i landbruget, så det er også en mulighed for at rekruttere nye medarbejdere, siger Thomas Bay Jensen.

Sammenhold

Det er også her, at kolleger møder hinanden og får en snak, mens man måske står og kigger på veteranpløjerne, som denne dag har lidt svært ved at få ploven i jorden, fordi det stadig er så tørt på markerne i Nyker.

– Det handler om fællesskab og sammenhold for erhvervet, og der er det især fedt at se, at Bornholms Landboungdom møder så talstærkt op. De er nok 15-20 stykker, og det stråler ud af dem, at de hygger sig. 4H er her for at promovere sig, og der er god opbakning fra udstillere og maskinhandlere, siger Thomas Bay Jensen.

Bornholmergrisen

Direktøren for BLF glæder sig over, at det denne gang lykkedes at få Kristina og Hans Peter Sonne til at lægge gård til arrangementet, så besøgende blandt andet kan få mulighed for at se, hvor Bornholmergrisen kommer fra.


En so fravænner i gennemsnit 15,5 grise pr. kuld. Det er mange grise at amme for én so, så Søndregård har også ammesøer, der kan overtage diegivningen. Foto: Holger Larsen


Og der er lang kø for at komme ind i stalden, blive iklædt overtræksdragt og få "sutter" på fødderne, inden man i små hold lukkes ind og føres rundt af en guide, der fortæller om produktionen.

Kristina og Hans Peter Sonne har boet på gården i 25 år. De har produceret Bornholmergrisen siden 2008. Bornholmergrisen, som er et samarbejde mellem Coop og Danish Crown, er kendetegnet ved bedre dyrevelfærd for grisene. På Søndregård har man 600 årssøer til en produktion af 20.000 smågrise om året. Når smågrisene vejer 25 kilo – efter cirka seks uger – sælges de til kolleger med slagtegrisehold.

Der er 14 producenter af Bornholmergrisen, og de producerer i alt cirka 50.000 bornholmergrise om året.

Meget planlægning

– Det er herligt, at Kristina og Hans Peter vil lægge gård til, for det er ikke bare en søndag, der skal bruges på arrangementet. Der er masser af planlægning, og derfor sætter vi stor pris på, at vi stadig kan finde værter til åbent landbrug. Vi vil meget gerne komme rundt på øen og vise forskellige besætninger frem, siger Thomas Bay Jensen.

Det vides endnu ikke, hvor der holdes Åbent Landbrug i 2023.