– Lige præcis det her angreb tog udgangspunkt i, at der var en bestemt sårbarhed i et bestemt stykke udstyr mere end, at man gik efter nogen i Roskilde eller Slagelse, eller hvor det nu har været henne. Derfor synes jeg, det er utroligt svært at sige noget generelt om, hvor udsat vi er, siger Claus M. Andersen, der tilføjer:
– Vi har ikke en viden om, at vi skulle være mere udsat end resten af sektoren. Men omvendt handler det også om, hvilket udstyr man tilfældigvis har i sit netværk - mere end hvor man geografisk befinder sig.
Skulle det bornholmske forsyningsselskab blive ramt af et angreb, er vi geografisk set ikke mere udsat på Bornholm, slår Claus M. Andersen fast.
– På den måde ser vi ikke en risiko, der er anderledes end i resten af sektoren. Det, man kan sige, vi til gengæld er vant til at øve os lidt på, er lige præcis at skulle køre i ø-drift, hvor vi er afskåret fra resten af Danmark. Der har vi måske den fordel, at vi jævnligt øver os på det, når søkablet til omverdenen ryger. Det er man i andre forsyninger måske i mindre grad vant til at gøre. Jeg tror meget på værdien af, at man øver beredskabet, og der har vi en erfaring fra de gange, hvor vi bliver lagt ned fordi søkablet til Sverige ryger.
SektorCERT
SektorCERT er den danske forsyningssektors center for cybersikkerhed. Den har fokus på områderne el, varme, vand og tele.
Hovedopgaven for cybercenteret er at opdage og håndtere angreb mod den del af samfundets kritiske infrastruktur, som forsyningssektoren udgør. Det gør SektorCERT blandt andet via et sensornetværk, der overvåger internettrafikken. Samtidig underviser den også medarbejdere i forsyningssektoren i cybersikkerhed.
Derudover samarbejder SektorCERT med andre CERT’er i Europa og er med i en række organisationer for cybersikkerhed, som gør, at SektorCERT har stor viden om truslerne mod den kritiske infrastruktur.
Bag SektorCERT står Green Power Denmark, Energinet, Dansk Fjernvarme og DANVA.