Vi har alle brug for at kunne modtage strøm og med den øgede mulighed for decentral strømproduktion fra sol og vind og andre kilder, har alle egne af Danmark også behov for at kunne transportere strøm fra dér, hvor strømmen produceres, ud til forbrugerne. Elnettet er med andre ord kritisk infrastruktur og jo mere af vores energiproduktion og -forbrug, som bliver elektrificeret, jo mere kritisk bliver lige netop denne form for infrastruktur. Derfor er driften af vores elnet også reguleret af Forsyningstilsynet.
Det er ikke bare på Bornholm, men i hele Danmark, og Europa med for den sags skyld, at elnettet skal udbygges. Og for at gøre det så samfundsøkonomisk hensigtsmæssigt som overhovedet muligt, har netselskaber over hele landet i disse dage taget hul på en ny takststruktur, hvor der skelnes mellem lavlast, højlast og spidslastperioder med det formål, at anspore os forbrugere til at flytte så meget af vores forbrug, som det er praktisk muligt, til de timer på døgnet, hvor der er mindst tryk på elnettet.
Men der er alligevel noget, der er særligt for Bornholm, og det er prisniveauet. Det vil næppe komme som en overraskelse, at det er dyrere at etablere, vedligeholde og udbygge et el-net i et tyndt befolket område end i et tættere befolket område. Og det vil næppe heller være en overraskelse, at det kan være dyrere at fragte kabler med mere til ikke brofaste øer end til områder, der er forbundet til omverdenen gennem et tæt og vidt forgrenet (og i øvrigt skattefinansieret) vejnetværk. Det er også nogle af de mange forklaringer, som ejeren af det bornholmske elnet, Trefor Elnet Øst, giver for, hvorfor transporten af strøm er dyrere end i andre dele af Danmark. Og vi taler ikke bare lidt dyrere. Vi taler rigtig meget dyrere.