Vi er klar til fleksboliger i byerne

Vi er klar til fleksboliger i byerne
LEDER | 20. MAR 2023 • 05:30
Tommy Kaas
Digital chef
LEDER
20. MAR 2023 • 05:30

Nexø er en velfungerende helårsby, som ikke er truet af et enkelt fleksboligprojekt.

At dømme ud fra de umiddelbare reaktioner i Nexø – sådan som vi præsenterede dem i Tidende lørdag – så siger Nexø pænt ja tak til det store byggeprojekt, som udviklingsselskabet Gefion Group planlægger i Nexø.

De gamle DLG-siloer på havnen har længe været genstand for drømme og debat, og i takt med at blandt andet et kulturhus har måttet droppes, er der blevet tænkt nye og andre tanker.

Ind fra højre er så kommet Gefion-gruppen, der er en stor spiller på markedet for byggeprojekter i form af større renoveringer eller opførelse af nye boliger.

På Bornholm sigter selskabet efter at opføre 100 nye boliger og 10 nye butikker på stedet, hvor der i dag står gamle siloer og lagerbygninger. Det skal ske ved en konstruktion, hvor DLG først køber grunden af Nexø Havn for så at sælge den til Gefion Group.

Men, for der er selvfølgelig et men og faktisk flere: Gefion Group vil have, at 80 af de 100 boliger bliver fritaget for den bopælspligt, som ellers findes i hele Nexø. Og der skal udarbejdes en ny lokalplan – sagen skal med andre ord den lange vej gennem det kommunale og politiske system. Sidstnævnte er jo noget, der kan bremse selv de mest sympatiske projekter.

En fritagelse for bopælspligten vil ikke være et særsyn i vores byer. I Hasle har kommunen tidligere givet fleksboligstatus til et siloprojekt, og i Svaneke er det omdiskuterede Swanvika-projekt ved at være færdigbygget, og her har bygherren også fået lov til at opføre fleksboliger inden for bopælspligtzonen.

I virkeligheden kan det ses som en styrke, at reglerne for bopælspligt ikke bliver fulgt til punkt og prikke, men at der er plads til, at man ser forskelligt på forskellige projekter.

Nexø kan formentlig se frem til, at det politiske system vil se velvilligt på moleplanen, for det ligner en stor gevinst for byen at blive af med de industrielle, lettere faldefærdige og trøstesløst udseende bygninger, for i stedet at se et nyt prestigeprojekt blive opført.

Lykkes det, vil pengestærke fleksboligejere komme til byen og bosætte sig der i perioder, bruge byens butikker og restauranter, og sørge for endnu mere liv på alle mulige tider af året.

Nexø er en helårsby, der – som det bliver påpeget i lørdagsavisen – slet ikke er truet af et enkelt fleksboligprojekt. Derfor kan man sagtens sige ja tak til dét og nej tak til det næste, som måtte ligge et andet sted og ønskes opført under andre omstændigheder.