Kære kommunalpolitikere, vi skriver til jer på vegne af skolebestyrelserne på Søndermarksskolen og Åvangsskolen.
Vi formoder, I ikke er overraskede over vores henvendelse, da I sikkert følger fint med i medierne og ved, at vi er dybt utilfredse og forundrede over processen i forbindelse med det budgetforlig, som blev udsendt den 5. september. Budgetforliget indeholder nogle voldsomme besparelser på vores skoler – og på folkeskolerne som helhed. Man skal ikke være økonomiuddannet for at konkludere, at besparelser på et budget der allerede er i minus, giver anledning til enorm bekymring. Vi har en række pointer nedenfor, vi håber I vil tage yderst seriøst – og at I vil vende tilbage på vores henvendelse med uddybende kommentarer ift. budgetforliget, så vi på rimelig vis kan håndtere det hav af henvendelser vi modtager fra bekymrede forældre, der spørger til planen for en eventuel sammenlægning. Eftersom vi ingen plan har set er det svært at afhjælpe bekymringerne.
I udgangspunktet anerkender vi som skolebestyrelser, at der ud fra et kommunalpolitisk og kommunaløkonomisk perspektiv er behov for at spare på vigtige områder, herunder også på skoleområdet. Dette tilkendegav Åvangsskolens bestyrelse allerede med høringssvar den 18. august (tidligere tilsendt), men det netop indgåede budgetforlig har alligevel fået os til at rette denne fælles supplerende henvendelse.
I forhold til processen mener vi, at denne har været langt fra tilfredsstillende og decideret udemokratisk, eftersom vi ikke er blevet hørt i et emne, der vil påvirke en væsentlig del af Rønnes borgere - herunder i særdeleshed de over 800 børn, der i dag går på en af Rønnes to folkeskoler. Forslaget om etablering af ét skoledistrikt i Rønne har ikke været en del af sparekataloget, og skolebestyrelserne har således ikke haft mulighed for at diskutere, komme med input og bemærkninger til netop denne del af det indgåede budgetforlig. Det finder vi stærkt kritisabelt og utilfredsstillende, og vi henviser til at inddragelse, medbestemmelse og demokratisk dannelse netop er nøgleord i den strategi, som kommunen har vedtaget i forhold til Fælles Folkeskole Bornholm. Nøgleord der er meget svære at genfinde i den proces, der har ledt frem til det indgåede budgetforlig med forslag om etablering af ét skoledistrikt i Rønne.