Leder: Spærretid nej – demokrati ja tak
Thomas Thors holdt i juni måned pressemøde om spærretiden. Arkivfoto: Jacob Jepsen

LEDER | BORNHOLM
8. OKT 2021 • 20:00

Leder: Spærretid nej – demokrati ja tak

Bliv en aktiv forkæmper for demokratiet på Bornholm og bliv en del af Tidendes sammenhold.

Det frie ord er afgørende for demokratiet, og den demokratiske debat op til et kommunalvalg er altafgørende for vores samfund. Essensen af Tidende er at hylde demokratiet og det frie ord på Bornholm. Derfor har vi med gru fulgt borgmester Thomas Thors’ (S) planer om at indføre spærretid tre måneder før kommunalvalget på Bornholm.

Planen var at forhindre, at journalister og politikere kunne arbejde på kommunal jord, og at ingen kommunalt ansatte udtalte sig til pressen uden forhåndsgodkendelse. Heldigvis blev plan og spærretiden, hvis navn vi tidligere kender fra den tyske besættelsesmagts brug af udgangsforbud under besættelsen, delvist stoppet. Hvordan kan man bruge sådan et ord på Bornholm?

Efter en grundig tur i den offentlige debat både på Bornholm og i resten af Danmark blev borgemesterens plan ændret og ordet udskiftet. I dag står vi tilbage med ’Retningslinjer’ i stedet for spærretid. Retningslinjerne siger stadig, at politikere ikke må mødes med pressen på kommunal jord. Samtidig er alle kommunalt ansatte efter spærretidsplanerne ikke i tvivl om, at man fra kommunens højeste embede ønsker, at de skal klappe i over for pressen.

Vi må ikke ofre vores demokratiske rettigheder for at passe på vores ansatte i kommunen.

Borgmester Thomas Thors argumenterer selv for sin spærretid. Den skulle skåne de offentligt ansatte i Bornholms Regionskommune, der på grund de mange journalister på Bornholm oplever et stort pres og risikerer at blive brugt i valgkampen af forskellige interesser.

Selvfølgelig skal vi passe på vores kommunalt ansatte. De er vores vigtige medarbejdere på Bornholm. De får vores dejlige samfund til at fungere. Det er et fornuftigt hensyn. Men målet helliger ikke midlet. Vi må ikke ofre vores demokratiske rettigheder for at passe på vores ansatte i kommunen. Demokratiet er ikke et offer, vi vil give.

Derfor har Tidende i dag lanceret kampagnen ’Spærretid Nej’. Vi ønsker ikke besættelsestidens ord genindført på Bornholm, og vi arbejder for at fremme demokratiet syv dage om ugen med alle vores cirka 350 bude, journalister, administratorer, grafikere, sælgere m.fl. Vi opfordrer alle demokratielskende bornholmere til at støtte os i kampen og melde sig ind i fællesskabet ved at tegne et spærretidsabonnement under valgkampen og måneden efter på tidende.dk/jatak. Vi har ekstraordinært sat prisen ned til 149 kr. for fuld digital adgang alle ugens dage samt vores nye brag af en lørdagsavis leveret i postkassen i hjemmet hver uge i perioden frem til den 1. december. Samtidig takker vi alle de medlemmer, der allerede har valgt at støtte op om Tidende som abonnenter. Det er jer, der værner om demokratiet.

 

 Flere nyheder