Rønne Byforening er borgernes vagthund

SYNSPUNKT | ABONNENT | 17. JAN 2023 • 17:37
Af:
Ulla Bechsgaard
Snellemark 23
Rønne
medlem bestyrelsen i Rønne Byforening
SYNSPUNKT | ABONNENT
17. JAN 2023 • 17:37

Foreningen er optaget af at etablere grønne åndehuller og få skabt bedre sammenhæng mellem den gamle bydel, Nørrekås og den øvrige del af havnefronten.

 

I den seneste uges tid har adskillige borgere i Rønne modtaget en brochure i deres postkasse med en opfordring til at være med til at vælge årets hus. Den nye folder er et tiltag fra Rønne Byforening for at gøre opmærksom på, at foreningen for første gang inddrager borgerne i, hvilket hus eller hvilken bygningsrenovering, der i år skal præmieres. Folderen er samtidig en påmindelse om, at Rønne har en aktiv byforening, som har eksisteret siden 1959, og som er borgernes vagthund.

Byforeningens medlemmer har så vidt muligt fået folderen leveret privat, andre har kunnet finde den på biblioteket, hos DBU, i bowlingcentret og mange andre steder. På foreningens Facebook-profil og på byforeningens hjemmeside roennebyforening.dk kan man læse mere om byfoereningens arbejde og om den aktuelle sms-afstemning om Årets Hus.

Lidt historie: Byforeningen blev startet i 1959 i første omgang som en protestforening. Ønsket var at bevare de bevaringsværdige bygninger, gadebilledet og byen som helhed.

I 1960’erne var byforeningen en konstruktiv pressionsgruppe, som – i dialog og samarbejde med kommunen og andre myndigheder – fik sikret fredning af en lang række bygninger.

Byforeningen tog initiativ til en omfattende registrering af alle bygninger i det gamle Rønne, og byen fik som en af Danmarks første en tinglyst bevaringsplan i 1969. Rønne Byforening er borgernes vagthund. Foreningen er optaget af at etablere grønne åndehuller og få skabt bedre sammenhæng mellem den gamle bydel, Nørrekås og den øvrige del af havnefronten.

"Byforeningen arbejder for at bevare folkelig medbestemmelse på, hvordan byens rum udvikler sig. Vi er med til at bevare byens særpræg og give dig som borger en platform, hvorfra du kan komme til orde, blive hørt og komme i dialog med kommunen". (citat fra folderen)

Da jeg (i regnvejr, ak!) cyklede rundt med foldere, blev jeg mødt af stor velvillighed. "Dejligt nogen arbejder for, at Rønne skal være en attraktiv by", var en af bemærkningerne. Tak for den