Pas på det gode bornholmske drikkevand

Pas på det gode bornholmske drikkevand
Illustration: Ana Copenicker / Blush
KOMMENTAR | ABONNENT | 14. NOV 2023 • 19:00
Af:
Jonas Bohn
Postgade 1
Svaneke
KOMMENTAR | ABONNENT
14. NOV 2023 • 19:00

Det bornholmske drikkevand er måske noget af det bedste i Danmark. Det smager i hvert fald bedre end ovre, synes mange bornholmere. Men vi skal værne om det – for der er ingen garanti for at vores børn får adgang til det samme lækre drikkevand.

Faktisk viser en nyere undersøgelse, at hele fem af de lokale bornholmske drikkevandsboringerne har for højt indhold af nitrat.

Samtidig har det økologiske landbrug, og især den økologiske mælkeproduktion, trange kår på øen. Den sidste økologiske mælkeproducent omlagde sidste år til konventionelt brug. Fordi landmanden ikke må vande marken med foderafgrøder, kan det det nemlig ikke betale sig at producere økologisk mælk.

Det er bare kun den halve sandhed. For hvis vi spørger vores børn om, hvad der bedst kan betale sig, tror jeg svaret er et helt andet. Børnene ville sikkert stille et modspørgsmål: Skal vi acceptere, at vores drikkevand fra belastede boringer bliver fortyndet med vand fra rene boringer (det man i branchen kalder saftevandsmetoden?) Børnene ville helt sikkert foretrække rent drikkevand fra alle boringer på øen.

Få fuld adgang til Tidende.dk

Første måned 0 kr.
Herefter 109 kr./md.

Se andre abonnementer her
DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 29-11-2023 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Onsdag: El-priserne er høje i dag og fra kl. 17-21 er det særligt dyrt at bruge strøm - Faktisk et stykke over den seneste tids kogespids-priser. I eftermiddag er gennemsnitsprisen henover de fire timer 5,27 kr./kWh. (alt inkl.).
Vi savner en god gang vind til at presse elpriserne ned, men pt. lover vejrudsigten ikke et skub i den retning i hvert fald ikke før vi rammer weekenden. Tænk over dit forbrug og skub det elforbrug du kan, til efter kl. 22.

Bornholms energi og forsyning