Men der har også været reaktioner, som bygger på misforståelser. Det understreger, at det er vigtigt, at vi får en god og grundig debat, som kan gøre os alle klogere på hinandens synspunkter og bidrage til at rydde misforståelse af vejen.
En af misforståelserne er, at man automatisk er organdonor og vil miste retten til at bestemme over sine egen krop og organer. Sådan forholder det sig naturligvis ikke. Udgangspunktet i forslaget er, at man som myndig dansker potentielt kan blive organdonor, hvis man skulle komme så alvorligt til skade, at man uundgåeligt vil dø.
Men – og det er meget vigtigt – det skal naturligvis fortsat være muligt at sige nej tak til at være donor. Derfor er det også en del af forslaget, at man som borger skal bekræfte, at man er potentiel donor i Organdonorregistret. Og hvis man ikke har gjort det, vil de pårørende altid blive spurgt. Vi bevarer altså alle vores selvbestemmelse. over egen krop.
I dette øjeblik står mere end 400 danskere på venteliste til at modtage et nyt organ. Med alt hvad det indebærer af ekstrem fysisk og psykisk belastning, mens de venter i en blanding af håb og desperation. Sidste år ventede 28 alvorligt syge danskere forgæves. De fik aldrig tilbuddet om et nyt organ og mistede livet.
Det er ulykkeligt for dem og for deres efterladte. Og det også et paradoks. For undersøgelser viser, at 8 ud af 10 danskere er positive over for organdonation. Alligevel er det kun en tredjedel af os, som har givet vores holdning til kende i Organdonorregistret. Det er mit håb, at vi med forslaget kan få flere til at tage stilling.