Nikotin-forebyggelse

Nikotin-forebyggelse
Sophie Løhde har bidraget med et indlæg om unges nikotin-brug. Foto: Esben Zøllner Olesen
KOMMENTAR | ABONNENT | 30. SEP 2024 • 19:00
Af:
Sophie Løhde
Indenrigs-
sundhedsminister
KOMMENTAR | ABONNENT
30. SEP 2024 • 19:00

Børn og unge skal beskyttes mod nikotinprodukter.

 

Hvis du har teenagere i hjemmet, så har du sikkert hørt om snus, skiver, daus, eller snulle.

Det er alle betegnelser for nikotinposer, som måske nok ser uskadelige ud og ikke lugter af røg, men de er ligesom cigaretter afhængighedsskabende og kan indeholde store mængder nikotin, der er skadelig for særligt børn og unges hjerner, som ikke er færdigudviklede.

Nikotinposerne er desværre blevet meget populære blandt de helt unge, og det er en meget bekymrende udvikling. For børn og unge bliver hurtigere afhængige end voksne, og nikotin påvirker hjernen og kan blandt andet have alvorlige konsekvenser for evnen til at lære, koncentrere sig og være opmærksom. Nikotinposerne kan også give mund- og tandskader.

Vi har derfor et særligt ansvar over for børn og unge, som ofte ikke ved, at nikotinposerne er sundhedsskadelige.

Regeringens forebyggelsesplan

Som led i regeringens forebyggelsesplan har vi derfor taget en række initiativer, der skal forebygge, at børn og unge begynder at bruge nikotinprodukter eller at ryge - eller hjælpe dem med at stoppe, hvis de er begyndt.

Vi lægger for eksempel op til at lave en øvre grænse for nikotinindholdet. I dag findes der ingen maksimal grænse, og derfor kan de unge få fat i nikotinposer med meget høje koncentrationer af nikotin. Det sætter vi en stopper for nu.

Fremover må nikotinposerne maksimalt indeholde 9 mg. nikotin pr. pose. Det skal begrænse de sundhedsrisici, der er forbundet med nikotin. For at sætte den nye grænse i perspektiv, så findes der i dag nikotinposer med en styrke på mere end 50 mg. pr. pose.

Den foretrukne styrke blandt knap halvdelen af 15-17-årige, der anvender røgfri nikotinprodukter, er 10-14 mg.

Vi er også på vej med ny regulering, der stiller krav til udseendet på dåser med nikotinposer, så de bliver mindre appellerende for børn og unge, og vi fjerner også muligheden for, at produkterne kan smage af fx chokolade eller jordbær.

Det giver jo ingen mening at sælge sundhedsskadelige produkter, der har en spændende og farverig emballage i for eksempel røde, lilla og blå farver og også har sliksmag.

Samtidig har vi gjort det ulovligt at indføre, købe og være i besiddelse af de såkaldte puff bars, der indeholder alarmerende høje koncentrationer af nikotin – helt op til nikotinindholdet i 200 cigaretter

Vi har for nylig udmøntet penge til, at kommunerne kan etablere særlige nikotin- og rygestopkurser for de helt unge.

Hvorfor?

Når vi tager alle de her initiativer, så hænger det sammen med, at mange af de vaner, vi tager med ind i voksenlivet, formes, mens vi er unge.

Derfor er det vigtigt, at vi får sat ind så tidligt som muligt. Jeg håber, at vi med vores forebyggelsesplan kan bidrage til at give vores børn og unge nogle bedre og sundere vaner.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT