Naturen omkring Helligdommen bør sikres mod overgreb

Naturen omkring Helligdommen bør sikres mod overgreb
På Bornholms Kunstmuseums hjemmeside kan man læse at 'museumsbygningen regnes – også af andre end os selv – for noget af det bedste i moderne dansk arkitektur.' Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
SYNSPUNKT | ABONNENT | 29. NOV 2022 • 15:23
Af:
Hanne Tuborg Sandell
Helligdomsvej 8
Gudhjem
SYNSPUNKT | ABONNENT
29. NOV 2022 • 15:23

Man kan undre sig over, at alle folkevalgte, bortset fra Enhedslistens medlemmer af kommunalbestyrelsen, overhørte Miljøvurderingen og stemte for lokalplanen med de ændringer af landskabets karakter, det vil medføre.

 

Foreningen Bornholm gjorde en stor indsats for sikring af naturen ved at få foretaget fredninger omkring Helligdommen i 1913 og 1918. Som måske bekendt blev det også sikret, at der ikke kunne opføres flere hoteller end det allerede eksisterende Hotel Helligdommen bygget i 1895. Dette hotel var ikke just en gevinst for områdets store naturværdier.

I 1990'erne foreslog fremsynede personer, at Bornholms Museums kunstsamling skulle flyttes fra museet til en selvstændig bygning, der kunne placeres ved Helligdommen.

Kunstmuseet blev som bekendt bygget, og Hotel Helligdommen nedrevet. Bornholms Kunstmuseum fik sin egen identitet, og museet blev en gedigen succes.

På Bornholms Kunstmuseums hjemmeside kan man læse at 'museumsbygningen regnes – også af andre end os selv – for noget af det bedste i moderne dansk arkitektur.'

Museet er derudover berømt langt ud over landets grænser for et ualmindelig vellykket samspil med den omgivende natur.

Nu arbejdes der som bekendt med at flytte Bornholms Museums udstillinger ud i en stor nybygning, der skal bygges op ad kunstmuseet, og endda skal dele af det nuværende bygningsanlæg (tårnet m.m.) nedrives for at skabe plads for nybyggeriet.

I dette tilfælde er det ikke lykkedes, i henhold til de foreliggende planer for nybyggeriet, at indgå i noget heldigt eller berigende samspil med naturen. Naturen er blevet sorteper i denne fortvivlede proces.

Man slap i 1990'erne af med det store dominerende Hotel Helligdommen, nu føjer man spot til skade ved at placere en stor utilpasset bygning i den sårbare natur, hvor den absolut ikke hører hjemme.

Da lokalplanen for den store tilbygning ved Bornholms Kunstmuseum blev fremlagt i offentlig høring, indeholdt den en miljøvurdering. Heri fraråder man at bygge den foreslåede store nybygning. I miljøvurderingen står blandt andet at læse:

'Tilbygningen bryder med den overordnede landskabsstruktur….

Det vurderes, at den landskabelige værdi forringes…..

Det eksisterende kunstmuseum vurderes til at være bevaringsværdigt.

En til- og ombygning som foreslået, vil markant ændre oplevelsen af det samlede bygningskompleks, herunder byggeriets samspil med det omkringliggende landskab.

Den planlagte om- og tilbygning med fjernelse af tårnet og placering af en ny bygning uden hensyntagen til det oprindelige koncepts værdier vurderes radikalt at ændre det samlede byggeris bevaringsværdi.'

Miljøvurderingen er lavet for at hjælpe borgere og lokalpolitikere til at forstå, hvad en lokalplan indeholder og kan medføre.

Man kan undre sig over, at alle folkevalgte, bortset fra Enhedslistens medlemmer af kommunalbestyrelsen, overhørte Miljøvurderingen og stemte for lokalplanen med de ændringer af landskabets karakter, det vil medføre.

Er man bevidst om, at det er Bornholms natur- og kulturværdier, der står på spil?

Så kan man nu læse i avisen, at det planlagte museum for Sonja Ferlov Mancoba, der skal placeres i Allinge, og som er en gave til Bornholms Kunstmuseum, er i økonomiske vanskeligheder.

Det kan heller ikke være uden store omkostninger at drive et så lille og specifikt museum. Her vil det være ganske oplagt at bringe Sonja Ferlov Mancoba i sammenhæng med kunstmuseet. For selvfølgelig kan der bygges til det nuværende kunstmuseum, i mindre skala, det skal bare gøres under stor hensyntagen til naturen og den eksisterende bygning.

Naturen i området er som nævnt fredet, og det bør kunstmuseet også være.