Man bør finde en udvej til at forhindre museumsbyggeriet

Man bør finde en udvej til at forhindre museumsbyggeriet
Det er alvorligt, at man vil gøre den bornholmske kulturhistorie til et vedhæng til kunstmuseet i stedet for som en selvstændig institution med samme høje besøgstal som kunstmuseet, mener forhenværende amtsborgmester, Knud Andersen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
SYNSPUNKT | ABONNENT | 11. MAJ 2023 • 05:30
Af:
Knud Andersen
forhenværende amtsborgmester
SYNSPUNKT | ABONNENT
11. MAJ 2023 • 05:30

At gøre den bornholmske kulturhistorie til et vedhæng til kunstmuseet afslører manglende respekt for den kulturhistoriske rigdom, der findes på Bornholm.

Lederen i Bornholms Tidende onsdag den 3. maj udtrykker betænkelighed ved udvikling for de to store museer på Bornholm. På grund af gentagne lukninger og nu senest den varslede lukning af kunstmuseet i to år understreger avisen, at det er i "mødet med offentligheden, at institutionen bliver til et museum. Lukker man offentligheden ude og bygger sine bygninger uden udstillinger, så bevæger man sig væk."

Dengang amtsrådet besluttede at etablere et selvstændigt kunstmuseum, gjorde vi det i forventningen om, at kunstmuseet ville få et selvstændigt højt besøgstal uden at det betød en nævneværdig nedgang i besøgstallet for Bornholms Museum i Rønne.

De senest offentliggjorte besøgstal viser 34.000 besøgende på Bornholms Kunstmusum og 15.000 på Bornholms Museum. Besøgstallet på Bornholms Museum i Rønne må kunne gøres bedre, da næsten alle besøgende til Bornholm passerer Rønne.

Med den voksende krydstogtturisme i Rønne vil man ved flytning af Bornholms Museum ud af Rønneområdet reducere den mulige besøgsfremgang, som det stigende antal krydstogter og turisme generelt kunne give.

På den baggrund har jeg på vegne af Foreningen til sikring af natur- og kulturværdier ved Helligdomsklipperne opfordret de finansierende fonde til at finde udvej til at forhindre tilbygningen til Bornholms Kunstmuseum og i stedet fokusere på at fremme et museum i Rønne, der til fulde tilgodeser Bornholms omfattende arkæologi og kulturhistorie.

Dertil skal tilføjes de negative virkninger for bylivet i Rønne ved udflytning af en institution med næsten 15.000 besøgende, desuden vil det vanskeliggøre Rønne-skolernes brug af det kulturhistoriske museum. Det er forhold, man bør interessere sig for, hvis man ønsker byen udviklet og ikke afviklet. Indflytning af 90 elever i 10. klasse opvejer ikke det tab, Rønne er på vej til at lide på grund af museumsforeningens planer.

Fondene, der finansierer museumsforeningens planer, bærer et stort ansvar for denne negative udvikling for Rønne by.

Men det er langt alvorligere, at man vil gøre den bornholmske kulturhistorie til et vedhæng til kunstmuseet i stedet for som en selvstændig institution med samme høje besøgstal som kunstmuseet.

På den baggrund har jeg på vegne af Foreningen til sikring af natur- og kulturværdier ved Helligdomsklipperne skrevet til de finansierende fonde: "Der er tale om et naturområde, der gennem generationer er blevet værdsat af os, der har valgt at leve vort liv på Bornholm. Den foreslåede tilbygning, ses ikke at respektere de værdier, der blev værdsat og påskønnet ved afgørelsen af arkitektkonkurrencen om det nuværende kunstmuseum.

Inden udflytningen af kunstmuseet fra Bornholms Museum i Rønne bestod det udelukkende af 186 kvadratmeter af det samlede museum. Amtsrådets opfattelse var, at et selvstændigt kunstmuseum kunne bære en selvstændig identitet og ville fremme kendskabet til bornholmermalerne samt underbygge det kulturelle engagement på Bornholm.

Man kan i dag konstatere, at det var rigtigt set, at kunstmuseet og det kulturhistoriske museum hver især kan bære en selvstændighed, der fremmer interessen for begge.

At ville placere det kulturhistoriske museum i Rø, cirka 20 kilometer fra magasiner og kontorer i Rønne, er underligt. Men at gøre den bornholmske kulturhistorie til et vedhæng til kunstmuseet afslører manglende respekt for den kulturhistoriske rigdom, der findes på Bornholm.

Derfor vil vi også af den grund opfordre fonden til at finde udvej til at forhindre byggeriet ved Helligdommen.

På vegne af Foreningen til sikring af natur- og kulturværdier ved Helligdomsklipperne."