Leder: Vildere end vildt

Leder: Vildere end vildt
Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 13. APR 2021 • 17:46
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
13. APR 2021 • 17:46

LEDER

Havde man nu været en flue på væggen ved natur- og miljøudvalgets seneste møde, så havde man efter et par timer nok følt sig, som var man fløjet ind i en mur eller en halv flaske whisky.

Tidligt under mødet godkendte udvalgets fem politikere, at Bornholm skal deltage i en konkurrence om at blive Danmarks vildeste kommune. Og ja, det har så intet med alkohol at gøre, men handler om at blive kåret som den kommune i Danmark, der er bedst til "at omfavne, hylde og dyrke den vilde natur". Det er Miljøministeriet, der står bag.

At få Bornholm både anerkendt og hyldet som vild ligger udvalgsformand Leif Olsen (SF) så meget på sinde, at han allerede i marts på egen hånd besluttede, at Bornholm skal gå med i konkurrencen. Ja, faktisk var Leif Olsen så vild i varmen med ideen, at han også forfattede et længere festskrift om alt det gode og vilde, som kommunen allerede har i gang i naturen.

Altsammen rigtigt og fint, for hvad skulle nu være forgjort ved at prøve at vinde en konkurrence? Ingen kunne få øje på noget, og både Bornholms tilmelding og Leif Olsens begejstrede prosa blev godkendt.

 

Havde man nu været en flue på væggen ved natur- og miljøudvalgets seneste møde, så havde man efter et par timer nok følt sig, som var man fløjet ind i en mur eller en halv flaske whisky

 

Et par timer senere opstod imidlertid så det, der havde fået én til at føle sig som et insekt på afveje i et hjemmebrænderi: Groggy og fortumlet, forvirret om hvor man egentlig er. For se, kun så kort skulle der gå, før de selvsamme politikere på selvsamme møde smækkede døren hårdt i for at stille kommunal skov til rådighed for en mulig kommende naturnationalpark på Bornholm. Igen i regi af Miljøministeriet og med præcis samme formål som med komkurrencen: "At naturen i højere grad end i dag kan udvikle sig på egne præmisser".

Der var ikke noget bord, der kunne fange. Kommunaldirektør Johannes Nilsson havde såmænd bare ganske forsigtigt og stilfærdigt foreslået at få både fordele og ulemper afdækket i en fart: Politikerne kunne få alle relevante fakta om to måneder.

Regeringen har sat nydelige 888 millioner kroner af til efter planen 13 danske parker af den slags. 68,3 millioner statsligt investerede kroner på Bornholm, hvis Bornholm får en naturnationalpark, og pengene i øvrigt bliver fordelt ligeligt. Og her stopper det ikke: "Naturnationalparkerne skal samtidig give mere spændende naturoplevelser og dermed mulighed for mere friluftsliv og øget turisme i de pågældende områder", havde politikerne sørme også fået at vide.

Hele den pakke sagde man nej til bare at få kigget lidt nærmere på. Virker det sælsomt, så gør de præcise argumenter det også:

– For det første ved vi ikke, om det bliver til noget. (Og) hvis kommunen underlægger sig statslige regler, får vi måske ikke lov at være herre i eget hus, sagde Else-Merete Knoop (V) her i avisen i går.

"Vi ved ikke" og "Måske". Jamen, så må vi jo hellere sige nej med det samme, det er klart!

Det er fjoget og inkonsekvent og desuden et tomt slag i luften. For hvis staten vil oprette en naturnationalpark på Bornholm, så ejer den hele Almindingen og kan bare sætte i værk, hvis den vil. Men i det mindste står det da nu klart, at der er vildt, og der er vildere – og så er der udvalget for natur og miljø.