Leder: Venstres hop på stedet

Leder: Venstres hop på stedet
Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 20. MAR 2021 • 06:53
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
20. MAR 2021 • 06:53

LEDER

Kun 28 fulgte og bar, da Venstre Bornholm i denne uge holdt opstillingsmøde og igen stillede gruppeformand Søren Schow op som partiets bud på den næste borgmester. "Dertil kom, at yderligere 10 fulgte mødet på Facebook uden aktivt selv at deltage", som Bornholms Tidendes Holger Larsen nøgternt, men også lidt forstemmende fik gjort mandtal her i avisen.

Et videomøde om et valg med kun én kandidat får forståeligt nok svært ved at blive noget videre tilløbsstykke. På alle måder forståeligt er det da også, når Venstre-formand Niels Plum ser frem til tiden, hvor man igen kan mødes rigtigt. Det gør vi allesammen, og også i politik går meget tabt, og meninger får sværere ved at brydes, når man kigger på en skærm og ikke på hinanden. Måtte det snart være slut.

Endnu nærmere en kerne kommer Niels Plum dog, når han desuden siger, at der nok var kommet flere end de 28 plus 10, hvis der havde været nogle at stemme på, noget på spil simpelthen. For på det punkt er en del af historien, at Niels Plum såmænd selv gjorde sit til, at Venstre ikke fik et valg, men en kåring. At Plum offentligt kom ret tæt på at lukke døren for andre bud end Søren Schow i starten af året gik hverken upåagtet eller upåtalt hen i Venstre-kredse.

 

På Bornholm fornemmer man et
ønske om noget nyt og anderledes
efter 11 år med Winni Grosbøll.
Den impuls møder Venstre ikke nu

 

Det var dengang, hvor der stadig blev spekuleret i Peter Juel-Jensen som borgmesterkandidat, sine steder i Venstre-baglandet faktisk også arbejdet for det. Selv var han først heller ikke helt uinteresseret, men da Peter Juel-Jensen stak en første føler ud, blev forløbet forkludret på en måde, der også gav lidt rav på de indre linjer i Venstre Bornholm, og fra det punkt lukkede dørene sig.

I andre partier var lettelsen mærkbar, og i de fleste af dem sad man med en undren. Og sandt er det da også, at Venstre med Peter Juel-Jensen i spidsen ikke bare havde øget sine nu meget beskedne chancer for borgmesterposten, man kunne også have lagt en Egon Olsen-agtig plan:

Hvis borgmesterposten glipper, sker der ingenting. Peter Juel-Jensen bliver siddende på tinge. Bliver han derimod borgmester, nedlægger han mandatet på Borgen, og Sandra Folmand eller Jens Rathmann Hansen får en på opleveren og noget at fortælle børnebørnene om tiden som vikar på Christiansborg.

Og ved næste folketingsvalg? Her har Venstre Bornholm allerede en arvtager klar. 27-årige Julie Nymark er medlem af en parlamentarisk forsamling inden der er gået fem år, de eneste spørgsmål er hvilken og hvor. Når det sker, så husk hvor De læste det først. Kabalen var simpel, men enten så Venstre den ikke, eller også ville Venstre den ikke.

Nu bliver det i stedet et svært kommunalvalg. Venstre er i frit fald på landsplan, effekten slår gerne igennem med cirka halv kraft ved lokalvalg, og på Bornholm fornemmer man et ønske om noget nyt og anderledes efter 11 år med Winni Grosbøll. Den impuls møder Venstre ikke nu, og ikke mindst derfor har partiets bekymrede røster noget at have bekymringen i.