Leder: Stygge sager

Leder: Stygge sager
Arkivfoto: Niels Vesterlund Mathiesen
| ABONNENT | 12. JUN 2021 • 07:05
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
12. JUN 2021 • 07:05

LEDER

 

Det går langsomt hos Byg, frustrerende langsomt. Kommunikationen er dårlig i fald der overhovedet er en.


Man skal ikke slå på folk, der ligger ned. Og til tælling har kommunens byggesagsbehandlere længe syntes at være.

Men hvad skal man snart gøre? Hvor man snart end vender øret hen, til virksomheder eller helt almindelige bornholmere, er meldingen én og den samme: Det går langsomt hos Byg, frustrerende langsomt. Kommunikationen er dårlig i fald der overhovedet er en. Aktivitet går i stå, og meget godt humør går ganske fløjten.

At også de frivillige nu har meldt sig blandt de frustrerede (der befandt nogle af dem sig nok allerede) bragte vi et kedeligt eksempel på i fredagsavisen. Nu rammer den adstadige behandling af byggesagerne simpelthen også nogle af dem, der uegennyttigt prøver at være noget for andre, i det her tilfælde også for sommerturisterne, som enhver ved en af de største bornholmske indtægtskilder.

I Gudhjem har gode folk fået den fine idé at sætte en padelbane op. Det er et nyt fænomen, men der er tale om en form for tennis, der i de her år bliver mere og mere populær. Der er al god grund til at tro på, at sådan en bane nok skal blive et hit. Hvis den altså bare kunne få lov at blive sat op...

Lige nu står komponenterne til banen og samler mere støv end glade sommergæster eller gudhjemboer, ude foran Gudhjem Svømmehal. Det har de gjort et stykke tid, og det er nu to en halv måned siden, at frivillige i Gudhjem søgte om byggetilladelse sammen med firmaet Match Padel. Alligevel skulle vi frem til i tirsdags, før de gode folk i Gudhjem så meget som fik forklaret, hvad problemet i grunden består i.

Spildevand. Hvordan kommer spildevandet væk fra sådan en padelbane? Og det giver jo mening, men hvor længe kan det tage at give bare sådan en besked til en flok mennesker, der bare står og venter på besked? Og hvor svært kan det være at lave et standardbrev, der til en start fortæller folk, sådan cirka hvor længe de skal regne med at måtte vente? Det ville være et fremskridt, men nej:

– Vi kan ikke være i dialog med Byg i sagsbehandlingen. En gang imellem hører vi lidt, og så svarer vi senest dagen efter, og så sidder vi ellers og venter på svar. Men der bliver tavst igen. Når det er så bøvlet, så slukker det altså ildsjælene, der sidder rundt omkring som frivillige, sagde Gudhjem By- og Museumsforenigs næstformand Hans Jørgen Jensen i fredagsavisen.

Byggesagerne har længe været et kæmpe problem for Bornholm. Før møderne i de politiske udvalg kan man alt for jævnligt læse ud af dagsordenerne, at Byg mangler folk, at stillinger står ledige og er svære at besætte. Lederposten i Byg er blevet til en svingdør, som folk går ind og ud af med alt, alt for korte mellemrum.

Når det er situationen så helt rutinemæssigt, at man knapt nok bemærker det mere, og når de bornholmske medier knapt nok gengiver det længere (ligefrem nogen nyhed er det jo altså ikke), så er den gal. Den er også så gal, at man ikke må glemme, at de første og fremnmeste i køen af frustrerede ganske klart må være Bygs egne folk.

Det er gode bornholmere, og de fortjener en bedre arbejdsplads, end de har og længe har haft. Det gør resten af Bornholm i øvrigt også, så lad det nu bare gå lidt stærkt med det. Sådan bare for en gangs skyld.