Leder: Ord ud i luften

Leder: Ord ud i luften
Vi lægger op til at undersøge hvilke muligheder, der ellers er for at rejse til og fra Bornholm, og dem kender vi bornholmere selvfølgelig godt, siger Lea Wermelin. Arkivfoto: Miljøministeriet
| ABONNENT | 9. APR 2021 • 08:55
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
9. APR 2021 • 08:55

LEDER

Socialdemokratiet på Bornholm er med al ret stolt af miljøminister Lea Wermelin. Hun har drevet det vidt i en alder af blot 35.

Hvad der er knapt så megen grund til stolthed over, er den bornholmske ministers klare tendens til at besvare også lette og helt konkrete spørgsmål med de samme to eller tre på forhånd indstuderede sætninger. Det er en uting, der har grebet mere og mere om sig i takt med, at politik er blevet mere professionaliseret – og politikere stadig mere stylet og designet af kommunikationsfolk.

Der er tydeligt nok gået mange årtier siden, tidligere premierminister Winston Churchill bramfrit sagde til citat, at "amerikanere vil altid gøre det rigtige – når de har udtømt alle andre muligheder". I en endnu mere fjern fortid besvarede den socialdemokratiske justitsminister K.K. Steincke engang spørgsmålet, om han egentlig ikke var noget selvglad, med den fantastiske bemærkning "Ikke nær så meget som enhver anden ville have været det i min situation".

Nuvel da. Svundne tider kommer ikke tilbage, men til en start ville en del være vundet, hvis Lea Wermelin og i øvrigt en hel del af hendes kolleger ville holde op med at svare så helt unødvendigt uldent og halvsort på selv de mest harmløse spørgsmål.

Adskillige eksempler kunne læses i avisen i går. Og dobbelt ærgerligt blev det, for det er jo egentlig en rigtig god sag for både Wermelin og Bornholm, at regeringen nu vil have behovene for fremtidens infrastruktur undersøgt til bunds, på Bornholm selvfølgelig særligt i lyset af de uholdbare uger, hvor man ikke kunne rejse gennem Sverige. Klar vindersag for en bornholmsk valgt minister, nu bare med en del af gevinsten forpurret med en hel del helt unødvendig væven og uld. Toppet med et nærmest ufrivilligt komisk citat som "Vi lægger op til at undersøge hvilke muligheder, der ellers er for at rejse til og fra Bornholm, og dem kender vi bornholmere selvfølgelig godt".

Alligevel var det sjovt nok netop dér, at Lea Wermelin bevægede sig tættest på være konkret. For ja, de muligheder kender vi jo lige netop godt, og den første og fremmeste er naturligvis flyet. DAT har længe talt om det urimelige i, at staten hver dag giver Bornholmslinjen en million kroner for at sejle til Bornholm, mens flyselskabet ikke får en øre. Og med data fra EU dokumenterede Bornholms Tidende allerede for halvandet år siden, at 176 europæiske flyruter får statsstøtte fra et EU-land – og at Rønne-Kastrup også vil være berettiget, hvis regeringen bare ville åbne sig for tanken, hvad regeringen bare aldrig har gjort.

Det kan godt give god mening at undersøge dansk infrastruktur til bunds i en tid med pandemi. Men i stedet for at vente på resten af landet, ville det for Bornholm give bedre mening at statsstøtte DAT med det samme, bedre sent end aldrig.

Som sidegevinst ville Lea Wermelin så endda også kunne sige noget klart og konkret om den oplagte løsning i luften. I stedet for bare at tale ud i den.