Leder: Mænd og mus

Leder: Mænd og mus
Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT | 24. JUN 2021 • 13:32
Jakob Marschner
Journalist
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT
24. JUN 2021 • 13:32

Skal Rønne Bibliotek flytte til Dams Gård eller ej? Den debat vil kommunalbestyrelsen bevæge sig det første skridt ind i i aften.

Debatten vil vise, hvem af valgte, der med et gammeldags udtryk er mænd, og hvem der modsat er mus. Hvem har bagdel i bukserne, og hvem går derfor ind for at undersøge en meget stor og meget vigtig beslutning så grundigt som muligt, før man tager den – og hvem går modsat ind for at lukke døre allerede nu?

I aften skal politikerne ikke vælge endeligt mellem de tre mulige fremtider for et lille, et lidt større og et rigtig stort kulturhus i Dams Gård. De skal udelukkende afgøre, om man fra nu af skal lade være at undersøge en eller flere af de tre muligheder nærmere. Alligevel har den seneste måned vist, at kommunalpolitikere fra både Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti er parat til allerede nu at lukke ned for det scenarie, der indebærer at flytte Rønne Bibliotek med ind i Dams Gård.

Skal Rønne Bibliotek flytte til Dams Gård eller ej?

Det får én til at tænke, om de pågældende virkelig kan have læst konsulentfirmaet Urlands rapport om scenarierne for Dams Gård, og i så fald hvor grundigt. For jo længere man læser sig ind i den 79 sider lange rapport, desto mere indlysende rigtigt virker det at flytte biblioteket med ind og give Bornholm det store kulturhus.

Man kan starte med økonomien. Erfaringer fra andre danske byer viser, at der vil være omkring 50 millioner kroner fra fonde i at skabe det store kulturhus, der vil samle alt under ét tag midt i Rønne: Kulturskolen, Musikhuzet, et hav af foreninger, en café og restaurant – og biblioteket.

Får Urland ret i det, og trækker man dernæst de 50 millioner kroner fra den samlede anslåede pris på 85 millioner, bliver kommunens samlede udgift på 35 millioner: Præcis hvad det vil koste at virkeliggøre den mindste vision om Dams Gård som foreningshus, hvor man kun vil kunne komme ind, hvis man har et nøglekort.

Tilsvarende huse har været store gevinster og er blevet attraktioner andre steder i landet. Den store løsning med bibliotek vil også være den bedste for Rønnes handelsliv, for det store kulturhus vil flytte mennesker og masser af liv ind midt i Rønne. Også de unge på Bornholm hælder klart mod det store kulturhus, som mange af dem ser som det frie og åbne mødested, som de ikke har i dag, og som Bornholm skylder dem.

Her og der i debatten om biblioteket har det været populært at tale Urland-konsulenterne ned som uvidende udefrakommende. Men at have det sådan er at lade hånt om, at Urland har talt med flere hundrede bornholmere undervejs: Biblioteksfolk, foreninger, handelsliv, børn, unge, helt almindelige borgere.

Det store kulturhus vil være en kæmpemæssig gave til alle på Bornholm. Bliver det til noget, vil ingen om 10 år forstå, hvordan nogen dog kunne have noget imod det. Projektet er fantastisk, men kommunikationen af det har været en katastrofe og har givet en debat, hvor der er blevet talt med alt for store, alt for definitive ord – uden at nogen har vidst, hvad de egentlig sagde nej til. Det grundlag findes først nu i de første detaljer.

Der er brug for en bedre og helt anderledes fordomsfri debat, end vi har haft. Måtte politikerne sikre den i aften, og måtte vælgerne belønne dem for ikke at smide en gave væk, før den er blevet pakket ordentligt ud.