Leder: Lyssna på förnuftet

Leder: Lyssna på förnuftet
Bertel Haarder. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 20. MAJ 2021 • 20:34
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
20. MAJ 2021 • 20:34

LEDER

I nøden skal man kende sine venner. Og nød må man vel snart kunne tale om for de ganske mange bornholmere, der er afhængige af transport gennem Sverige.

Bornholms nye ven i denne sag er en velkendt, gammel ven af øen, nemlig tidligere minister og folketingsformand Bertel Haarder. I et indlæg i Berlingske slog han tidligere på ugen til lyd for en moderne Øresunds-traktat for at sikre fri passage fra Bornholm og gennem det område, der i andre sammenhænge faktisk kaldes ”Greater Copenhagen”, det større København: Skåne, Halland, København og resten af Sjælland.

”Bornholmerne skal ikke igen opleve svenske chikanerier, som de har døjet med i over et år, blandt andet ved juletid, hvor kun sundhedspersoner kunne passere. De skal også være sikret fri transport af ambulancer, slagtesvin, ligvogne og alt andet, som naturligt fragtes mellem landsdele i frie lande”, skrev Bertel Haarder i Berlingske.

 

I hele sagen om transport gennem Sverige har det vist sig noget sværere at få ret end at have ret.

 

Lad gå med, at ligvogne måske ikke er blandt de allerførste ting, som de fleste af os ser et stort behov for fri transport af. Det vigtige er, at Haarder har indlysende ret. Problemet er, at det i hele sagen om transport gennem Sverige har vist sig noget sværere at få ret end at have ret.

”Chikanerier”, skriver Bertel Haarder ligefrem. Han kalder også svenskernes håndtering af Øresunds-grænsen ”lunefuld, ulogisk og ubegrundet, eftersom smitten det meste af tiden har været cirka den samme på begge sider af sundet”. Kunne man igen bare sige, at manden overdriver, men det falder jo altså lidt svært her.

Inden så længe vil det største problem ligge i, at svenskerne ikke anerkender det danske coronapas som dokumentation for, at passets bærer er vaccineret mod covid-19. Så snart kan vi alle være nok så vaccineret: Har svenskerne til den tid ikke styr på corona, skal vi stadig – ja, hvad? – kunne fremvise en nyudstedt negativ test for den sygdom, som vi altså ikke længere kan pådrage os? Kan nogen se en mening i det, kan de med føje gå med i den sluttede forsamling, som komikeren Casper Christensen en gang skabte under navnet ”Danskere, der burde være svenskere”.

Sverige kan nå at forlænge det endnu, og ingen skulle snart undre sig, hvis det også skete – men lige nu ligger kravet om negativ coronatest for at rejse ind i Sverige til at løbe ud på den sidste dag i denne måned. Forsvinder kravet derimod, forsvinder også de undtagelser, som vi også med undren har set Sverige indføre: Sømænd er for eksempel undtaget – og det, der med vanlig svensk autoritetstro kaldes ”Personer ved danske myndigheder eller andre danske offentlige organer, som tjenstligt rejser i transit til og fra Bornholm”. Kun myndighedspersoner og kun hvis deres rejse tjener et offentligt formål. Vil kontorchef Hallandsen derimod bare til Bornholm for at male sit sommerhus i Sandvig, skal han være testet negativ senest 48 timer før mødet med betjenten ved broen.

Heldigvis er Bertel Haarder ikke alene. Der bliver gjort kontinuerlige forsøg på at tale fornuft til svenskerne, på at tale for en ånd af samarbejde, tillid og frihed. Regionskommunen deltager, og diplomatimøllen maler på højtryk. På et tidspunkt må det vel virke. Sund fornuft kan ikke undertrykkes evigt.