Leder: Hastværk er...

Leder: Hastværk er...
Arkivfoto
| ABONNENT | 19. APR 2021 • 07:34
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
19. APR 2021 • 07:34

LEDER

Nogle gange bliver man overrasket. Som nu i fredags, hvor en del bornholmske restauratører kom til orde omkring, at de nu snart må åbne igen.

På onsdag bliver det nu. Her trådte så det overraskende ind, for efter snart fire måneder med lukkede døre, er problemet nu, at åbningen kommer for hurtigt. For en hel lille håndfuld på Bornholm fyldte den del af sagen næsten mere end glæden ved nu snart (meget snart) at måtte åbne igen.

– Midt i glæden synes jeg, at politikerne har behandlet hele branchen så respektløst ved at sige, at vi må åbne om fem dage. Der havde den gyldne middelvej klædt politikerne, for nu er det alle vores leverandører, der ikke kan levere varen. Det virker som om man ikke har nogen forståelse for, hvad hulen der egentlig foregår, sagde Kim Pedersen, indehaver af værtshuset Ølstauan i Allinge.

– Det kunne have været klart med nogle retningslinjer forinden. Vi er jo en virksomhed, og det er ikke sådan, at vi ligger med tjenertøj på om natten, og kokkene står klar med alle råvarerne. Vores råvarer skal være friske, og vi skal først have bestilt dem hjem for at kunne lave maden, sagde Gabriela Jantzen, ejer af Restaurant Le Port i Vang.

 

Man kan undre sig over, at der ikke blev tænkt lidt mere praktisk, før regeringen gik ud med sin genåbningsplan

 

– Det er svært for os på Bornholm at få friske varer før på tirsdag, altså dagen inden det bliver muligt at åbne. Det er et kort varsel, kommenterede Daniel Kruse, medindehaver af Det Røde Pakhus og Kaffebaren i Rønne samt Molen i Nexø.

– Vi har lavet kontrakt med vores ansatte i forbindelse med den tidligere genåbningsplan. Så hjælper det ikke, at vi lige pludelig skal sige "Kan I starte to uger før?", sagde endelig Michael Møller, forpagter af Christianshøjkroen og Restaurant Brohuset ved Hammershus

Landets restauranter og hoteller er organiseret i Horesta. Her virker det som om man fik meldt et aspekt for lidt ind til regeringen, før den gik ud med sin genåbningsplan. I hvert fald udtrykker Horesta-direktør Katia K. Østergaard kun tilfredshed med genåbningsplanen, som hun roser for at rumme "en række af de elementer, som vi har efterlyst".

Problemet med det meget korte aftræk bliver klart nok større et sted som Bornholm, hvor man ikke får leveret råvarer hvert andet øjeblik, som Daniel Kruse også siger. Men det personaleproblem, som Michael Møller taler om, må jo eksistere over hele landet.

Derfor kan man undre sig over, at der ikke blev tænkt lidt mere praktisk, før regeringen gik ud med sin genåbningsplan. Som i "Kan det her nu faktisk lade sig gøre, eller skaber vi på kort sigt nærmest flere problemer, end vi løser?".

Det er jo altså bare for ærgerligt, at der skal komme skår i noget så glædeligt som det, der nu endelig er på vej. Så mange har ventet så længe. Det er bare som om man forsømte at komme rundt i alle hjørner, måske netop fordi man fornemmede, at det haster mange steder. Og det er jo synd, når lidt mere føling med nogle faktiske forhold kunne have forhindret nogle helt unødvendige ekstra problemer i overhovedet at opstå.