Leder: Hasle kan blive Bornholms Nyhavn

Leder: Hasle kan blive Bornholms Nyhavn
LEDER | ABONNENT | 22. JUN 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
22. JUN 2022 • 05:30

Med Freias ankomst til Hasle får havnen og byen helt nye muligheder for at tiltrække besøgende.

Bornholms kajer er en del af øens guld. I gamle dage var det forsyningslinjen til omverdenen og modtagelsen af de livsvigtige fisk. I dag er det groft sagt kun Rønne Havn, der med succes forstår at drive kommerciel havnevirksomhed til glæde for Bornholms økonomi og til frustration for de ikke-kommercielle brugere af havnen.

Men øens øvrige havne står ledige hen og har fundet nye formål. Allinge Havn har om nogen udfyldt en funktion i de seneste dage, hvor den har været pakket med folkemødeskibe. Nexø er på vej op med nye iværksættere og strandpark. Tejn rider med på iværksætterbølgen med ny lokalplan og masser af projekter på vej.

Men i Hasle ligger de mange kajer mere stille hen. Vel er der kommet havnebad, sauna, familiecafé og strandbar. Men havnen har stadig en stærk identitet som besøgsmagnet til gode. En god grund til at svinge indenom byen, når turisterne alligevel er på vej til Hammershus, Allinge eller Sandvig. Her har Hasle alletiders mulighed. Bornholms Nyhavn kan ligge i Hasle.

Selvom der er mange ledige kajmeter i Hasle, så begynder det at ligne et maritimt miljø, der sender tankerne mod Nyhavn i København


Motorbådsklubben Columbus har slået stemningen flot an med den store kutterhæk placeret på gavlen og den charmerende gamle kutter Hansa, der netop er støttet af Skibsbevaringsfonden med 180.000 kroner. Ved kajen ligger også en smuk gammel tysk tomastet hajkutter, og nu er stålskonnerten Freia ankommet. Selvom der er mange ledige kajmeter i Hasle, så begynder det at ligne et maritimt miljø, der sender tankerne mod Nyhavn i København, og der kan komme mere maritimt liv til.

Bornholms Træbådelaug holder til midt i offshore-aktiviteterne på Rønne Havn med en kortfristet lejekontrakt, der kan sende dem ud med kort varsel, når vindmølleaktiviteten dikterer det. Tænk hvis vi formår at gøre de mange fiskeribygninger i Hasle brugbare til træbådelaugets charmerende arbejde.

Hasle har dog ikke længere en bedding som i Rønne. Men situationen i Tejn viser også, at den slags næsten kan give flere sorger end glæder. Selvom charmen ikke er den samme, kan skibe langt billigere komme på land med en vognmand og en god kaj.

Med historiske træ- og stålskibe samlet i Hasles sydhavn, vil Bornholm få endnu en stærk turistattraktion med mulighed for charmerende udskænkning og gåafstand til røgeriet.

Det vil blive svært ikke at slå et smut om Hasle.