Leder: Det er meget meget alvorligt

Leder: Det er meget meget alvorligt
LEDER | ABONNENT | 30. SEP 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
30. SEP 2022 • 05:30

Bornholm er blevet scene for regeringen, som meget gerne vil vinde folketingsvalget.

Det bobler i Østersøen på en måde, som vi ikke havde fantasi til ville ske for hverken et år eller en uge siden. De russiske gasrør er sprunget i stykker, og gassen vælter op fra Nordstream 1 og 2.

På Bornholm oplever vi igen den russiske ånde løbe os koldt ned ad ryggen og give dårlig lugt i næsen.

Vi ved endnu ikke, om det er Rusland, USA, klimaaktivister eller en gammel bombe fra anden verdenskrig, der er årsag til sprængningerne mod gasrørene på Østersøens bund. Vi kommer formentlig aldrig til at vide det med sikkerhed, selvom Københavns Politi nu har indledt en alvorlig efterforsking, og Rusland har meddelt, at de ser frem til at se resultatet af dansk eller svensk efterforskning.

Men vi ved en ting. Det europæiske pressekorps er taget til Bornholm. Journalisterne er rykket fra Aarhus, Berlin, Stockholm og Oslo til Rønne for at berette om Bornholms oplevelser af boblerne i Østersøen.

Vores regering står heldigvis klar til at fastslå,
at det er en meget meget alvorlig situation

Vi har vores rædselsfulde russiske fortid og vores sårbare position, der gør os følsomme. Men som forsvarsekspert og lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen berettede her i avisen, så er der ikke noget specielt at være bange for på selve Bornholm, selvom det bobler i Østersøen - Heldigvis. Bornholm er ikke et spændende eller strategisk mål, og vi er solidt beskyttet af Nato-alliancen.

Men vores regering står heldigvis klar til at fastslå, at det er en meget meget alvorlig situation her på Bornholm. Gang på gang fortæller Mette Frederiksen og hendes ministre, at det er en meget meget alvorlig situation, som de tager meget meget alvorligt. Det er godt for den kommende valgkamp at være en dygtig leder, der tager sagen alvorligt. Men det giver ikke mening for os her på Bornholm at lægge scene til genfremvisning af de gamle F16-fly med to ministres pressemøde uden ny viden, men igen med det samme budskab: Det er meget meget alvorligt.

Vi tager bestemt Bornholm meget alvorligt. Os der er Sammen om Bornholm. Men at tage til Bornholm for at fortælle os en gang til, at det er meget alvorligt, gør hverken fra eller til. Brug hellere kræfterne på politisk arbejde med substans.