Leder: Der er nok nok til alle

Leder: Der er nok nok til alle
LEDER | ABONNENT | 5. MAJ 2022 • 05:30
Tommy Kaas
Digital chef
LEDER | ABONNENT
5. MAJ 2022 • 05:30

Lige nu bliver der hamstret olie i stor stil i Rema 1000. Rådet må være at besinde sig, så der er nok til os alle.


Krigen raser, krisen kradser, og så skal vi alle fylde lageret godt og grundigt op. Lige nu er rigtig mange åbenbart bange for at løbe tør for olie i den kommende tid, og det har resulteret i decideret hamstring, fortæller Rema 1000-købmanden på Åkirkebyvej i Rønne.

Der må man komme med en lille, løftet pegefinger: Hvis vi nu alle fortsætter med at købe ind med måde, så er der på den lange bane formentlig nok til alle.

Under storkonflikten i 1998 handlede det om gær. En krise mellem arbejdsgivere og ansatte betød, at der opstod mangel på stort set alle fødevarer, og så kastede folk sig over gær i en grad, så konflikten i eftertiden er blevet kaldt gærkrisen.

I starten af corona var det så toiletpapiret, som folk frygtede at komme til at mangle. På trods af gentagne formaninger om ikke at begynde at hamstre, strøg folk ud i butikkerne sent om aftenen, da statsminister Mette Frederiksen ville lukke landet ned, og her var det altså fremtidens toiletbesøg, folk var bange for at mangle materiale til, om man så må sige.

Og nu handler det så om olie, fordi Ukraine, som i øjeblikket bliver sønderbombet af Rusland, er verdensførende inden for solsikkeolie. Det har kastet folk ud i nye indkøbsture efter liter- og atter litervis af de tykke, gyldne dråber.

Hvad er det, der sker med os mennesker i de her situationer? Selvom vi igen og igen bliver frarådet at lave om på vores handlemønstre, så fylder vi ting og sager i indkøbsvognene, så man skulle tro, at det gjaldt liv eller død.

Det er egoistisk at handle stort ind til egne hylder, for vi fratager vores naboer de samme muligheder. Derfor er det vigtigt, at vi besinder os og tror på, at der er – i dette tilfælde – olie nok til alles behov.

Jens Christian Viborg fra Rema 1000 siger det meget tydeligt i dagens avis, at det er et problem, fordi butikken ikke kan følge med den pludseligt opståede efterspørgsel, og derfor er der sat rationering på olien, så det kun er tilladt at købe tre styk per kunde per dag. Købmanden frygter, at krigen vil resultere i mere hamstring, hvis der i den kommende tid opstår mangel på andre varer.

Hvis det skulle komme så vidt, bør vi huske hinanden på, at der skal være nok – eller i hvert fald noget – til os alle.