Leder: Brug demokratiet til at tøjle energiøen

Leder: Brug demokratiet til at tøjle energiøen
LEDER | ABONNENT | 10. NOV 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
10. NOV 2022 • 05:30

De kommende energiøer rundt om Bornholm er gigantiske projekter, der kræver borgerengagement for at sikre vores ø.

 

Det er vigtigt, hvordan den allerede besluttede energiø syd for øen med sin gigantiske produktion af vindmøllestrøm skal arrangeres her på Bornholm.

Det kan gå grueligt galt, hvis vi ikke passer på. Med så store kræfter og så voldsom en økonomi, kan Bornholm let ende som et billigt fundament af fremtidens vindfølsomme energiforsyning til Europa - til skade for både mennesker og natur.

Den grønne strøm er fantastisk og mangler i den grad i denne energikrisetid. Så møllerne er både velkomne og en god måde at omdanne energi til en form, vi har brug for. Men når det er sagt, kan stort set alt i så stort et projekt let gå galt og blive til uoprettelig skade. Når anlægget først er bygget, forsvinder det ikke foreløbigt.

Den gigantiske transformerstation, der får bygninger som Natur Bornholm til at minde om legehuse, vil med sin placering, sin magnetiske stråling og mulige støj kunne få stor indvirken på vores liv og natur. Den æstestiske udførsel bliver også afgørende for, om det bliver Bornholms nye Eiffeltårn eller en skamplet på vores ø. Alt det, der handler om transformerstationen i land og kablerne ind til og videre ud til Sjælland og Tyskland skal nu undersøges i en miljøvurdering, der skal ligge klar til næste år. Den undersøgelse bygger blandt andet på hørringsvar fra borgere og organisationer, og fristen for disse svar er 5. december.

For at kunne give kompetente svar er det rigtig glædeligt, at Energinet indbyder til endnu et borgermøde om planerne for stationen og kablerne samt selve miljøkonsekvensvurderingen. Her vil der være mulighed for at stille spørgsmål og tale med medarbejdere fra Miljøstyrelsen, Energistyrelsen, regionskommune og Energinet om alt fra natur og miljø til aftaler og erstatning. Mødet holdes i Aakirkebyhallerne den 22. november klokken 18.30 og er en optakt til høringsvar inden rapporten om miljøkonsekvenserne af det kæmpemæssige projekt skal udarbejdes.

Herfra skal lyde en opfordring til alle på Bornholm om at kigge forbi og hjælpe med at sikre den voldsomme og meget potentielle udvikling af vores ø.