Leder: Bornholm har ikke råd til dobbelt borgmesterløn

Leder: Bornholm har ikke råd til dobbelt borgmesterløn
Winni Grosbøll har et eftervederlag på 954.149 bornholmske skattekroner for selv at sige op som borgmester for Bornholm. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT | 29. SEP 2021 • 07:30
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT
29. SEP 2021 • 07:30

Der er ikke råd til fine exitaftaler, når kommunekassen runger af tomhed.

Eftervederlag på 954.149 bornholmske skattekroner for selv at sige op som borgmester for Bornholm?

I lyset af DASK, madskoler og rådne rådhuse m.m. lyder det helt galt. Men det er virkeligheden.

Winni Grosbøll besluttede at sige sit populære borgmesterjob op og forlade kommunen til fordel for et godt direktørjob i Friluftsrådet. Her tjener hun sammen med sin vicedirektør 2,2 million kroner pr. år. Det er nok sandsynligt, at hun som minimum tager halvdelen af den lønpulje og dermed er godt lønnet fra dag et. Derfor skærer det i øjnene, at kommunekassen stadig skal betale hende den lille million kroner, efter hun er stoppet.

Det er absolut de færreste, der vil frasige sig en helt lovligt tjent million kroner. Man skal jo følge loven.

Fænomenet hedder eftervederlag og går ud på, at en borgmester er berettiget til løn efter sin exit i det offentlige embede. Ideen er god, når borgesteren ikke selv vælger at gå.

Vi har brug for de skarpeste hjerner i de demokratiske topjobs, og økonomien må ikke være en hindring for at tiltrække dem.

Taber man valget som borgmester og står uden et nyt job efter valgdagen, giver det god mening, at man er økonomisk sikret for en tid. Det kan gøre jobbet mere attraktivt. Men hvis man straks får et nyt job til samme eller bedre løn, så giver det mening, at eftervederlaget bliver reguleret ned.

Man kan ikke angribe Winni Grosbøll for at følge loven og tage imod det eftervederlag, som er besluttet af Folketinget. Det er absolut de færreste, der vil frasige sig en helt lovligt tjent million kroner. Man skal jo følge loven.

Men de partier i Folketinget, der har lavet den tåbelige regel, er en god skydeskive for vores manglende million i kommunekassen.

Derfor er det glædeligt, at partiet Venstre i går meldte ud, at de nu vil arbejde for at afvikle reglen om eftervederlag. Ifølge mediet Altinget vil Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, nu arbejde for en opstramning af reglen. Godt initiativ.

Nu mangler vi bare det andet store borgmesterparti i Danmark: Winnis parti, Socialdemokraterne. De er endnu ikke blevet klare i mælet om dobbelt løn til vellønnede eks-borgmestre. Det ville klæde dem, at rømme stemmen og råbe ud, at de også vil stoppe tosseriet.

Indtil det er sket, kan vi her på Bornholm glæde os over, at vores gamle borgmester, da hun skiftede job og startede eftervederlaget, samtidig meldte ud, at hun ville fastholde sin bopæl på Bornholm.

Dermed ender 26,2 procent af både eftervederlag og den nye direktørløn i kommunkassen.