Destinationen har i de senere år kæmpet med succes for at udvide sæsonen og få gæster hele året. Det giver god mening at få mere ud af vores eksisterende oplevelser, restauranter, barer og overnatningssteder resten af året. Folkemødet er et fremragende eksempel på, hvordan vi har kunnet få langt mere ud af Bornholm og skabe en positiv spiral. Men i Allinge har mange helårsbeboere ligesom i Gudhjem også seriøse gener ved de voldsomme mængder af turister eller gæster, der overtager deres by i juli.
Uden helårsbeboere bliver vores samfund til et tomt Disneyland, der åbner, når solen skinner. Bornholm er og skal være en helårsø. Derfor er det meget vigtigt at værne om vores helårsliv. De aktive samfund gør os til en langt mere interessant oplevelse at besøge. Vi skal værne om helårsbeboerne som gruppe. De betaler skat og skaber liv, efterspørgsel og vækst hele året og udvikler vores samfund. Derfor er hele debatten om bopælspligten også god. Da Bornholm var på vej ned, gav det mening at åbne for fleksboliger. Men i dag, hvor vi har boligmangel, giver det stor mening af sikre, at bopælspligten overholdes til gavn for helårslivet, der dermed stadig kan få tag over hovedet til realistiske priser. Det er juridisk urealistisk af fjerne de allerede vedtagne fleksboligtilladelser. Men vi skal værne om vores bopælspligt.
Men på den anden side har vi også brug for at udvikle vores turistindustri. Vi kan ikke være bekendt at byde på tørlagte byer, rustne gelændere og solblegede turistskilte rundt om i landskabet og på Hammerhus. Hvis vi skal have en god økonomi i turismen til gavn for mange lokale, skal der også være noget at komme efter ud over vores skønne natur. Turisterne skal have en god oplevelse, så vokser betalingsviljen og fortjenesten.
Aalborgs Jomfru Ane Gade, Københavns Nyhavn eller Skagen er skræmmebilleder, som vi på ingen måde genskabe på Bornholm. Vi skal værne om helårslivet. Men omvendt skal vi også være klar til at ville forandre og udvikle os, så vores turistprodukt hele tiden bliver bedre. Det kan koste mere støj i byerne, parkeringsvanskeligheder, længere køer og udsolgte færgeafgange.
Udfordringen er at finde balancen mellem de to hensyn. Den finder vi ved at debattere den. Både beboere i Allinge og Gudhjem har denne sommer taget bladet fra munden givet deres vurdering med. Det skal de have tak for. Det er netop kun gennem debatten, at vi udvikler os.