Leder: Bornholm bør beskyttes mod klimaafgifter

Leder: Bornholm bør beskyttes mod klimaafgifter
LEDER | ABONNENT | 29. JUN 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
29. JUN 2022 • 05:30

De nye grønne klimaafgifter rammer skævt og gør det dyrere at bo på Bornholm i forhold til resten af landet.

 

Bornholm skal være bright green island. Men med weekendens nye grønne skattereform bliver det dyrere at være grøn bornholmer. Venstre, Konservative, SF, De Radikale og Socialdemokratiet vedtog i weekenden en grøn skattereform, der indfører CO2-kvoter frem mod 2030. Det sker for at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i forhold til niveauet i 1990. Det er virkelig godt, at Folketinget rykker på klimadagsordenen og ikke blot baserer sin planer på klimaministerende hockeystav, hvor endnu ikke eksisterende teknologi vil løse vores klimaudfordringer på et senere tidpunkt. Det må der ikke herske tivivl om. Når vi skal tage klimaudfordringen alvorligt, skal vi gøre meget ved vores CO2-udledning. Her nytter økonomiske incitamenter i den grad. Koster det kassen at udlede CO2, finder virksomheder og forbrugere andre måder at leve på, der er mere skånsomme mod vores klima.

Men alting med måde og gerne så fair og ligeligt som muligt.

Her er den grønne bornholmske ø en udfordring, der kræver særhensyn.

Bornholmere er på grund af vores geografiske placering tvunget til at bruge mere energi end andre danskere.

Hver eneste gang vi vil flytte os mere end de 40 kilometer, der er fra nord til syd på Bornholm, skal vi benytte fly eller færge. Begge transportformer sluger energi og sender CO2 ud, der nu skal beskattes.

Alt andet lige er bornholmerne de eneste til at betale de nye afgifter på fly og færge. Vel er der afsat omlægningsstøtte til hurtigfærgerne, da teknologien til at blive grøn ikke har ramt hockeystaven endnu. Men beboere på en ø midt i Østersøen har et andet type rejsebehov end de øvrige danskere.

Vi er tidligere begunstiget i trafikaftalen med kunstigt lave færgepriser, der i den grad har sat skub i vores udvikling og skabt stigende efterspørgsel på transport. Det er en 300 millioner kroners-gave fra Danmark til Bornholm hvert år. Men den nye grønne skattereform rammer skævt og gør det dyrere at være bornholmer. Det har vi brug for hjælp til at rette op på, så bornholmerne ikke rammes hårdere af den nye skattereform end resten af landet.