At se kampen sammen blev aftalt under en middag på Restaurant Det Røde Pakhus i Rønne, og der tegnede sig hurtigt et billede af en buffet bestående af en række småretter ligesom i USA, men alligevel ikke. Inden jeg fik tænkt mig om, havde medspiseren budt ind med varmrøget østersølaks, iberisk sortfodsskinke, comté og brandade. Laksen kender de fleste sikkert, selvom den i disse dioxintider ikke er lige så udbredt, som den var i min barndom. Den lufttørrede skinke fra spanske sortfodssvin kan man være heldig at møde i et lokalt supermarked, så den er nok heller ikke helt ukendt. Den franske ost comté er der nok også en del, der har stiftet bekendtskab med. Den fremstilles i Jurabjergene i det østlige Frankrig, hvor osten af upasteuriseret mælk modnes i kølige og fugtige grotter, inden den efter mindst fire måneder kommer frem igen og smager dejligt af frugt, nødder og salt. Brandade er også en fransk specialitet, nærmere bestemt fra Nîmes i Sydfrankrig tæt på Middelhavet. Klassisk består den af kartoffelmos blandet med saltet torsk, der er pocheret i mælk, og den får en sprød overflade i ovnen. Jeg kan ikke garantere, at det er sådan, medspiseren laver den, da inspiration ofte spiller en større rolle end opskrifter, når hun laver mad. Det var nok også derfor, at den blev serveret med estragonolie, da dagen oprandt.
Jeg var bagud 4-0, og over middagen på restauranten var det ikke til at vide, at det også ville blive resultatet i fodboldkampen. Jeg tog mig sammen og sagde, at jeg ville hente nogle italienske oliven i den lokale torvehal, en salami samme sted og lidt vesterhavsost hos ostehandleren på hjørnet, og så ville jeg bage et af mine surdejsrugbrød, som vi kunne skære i tynde skiver og riste. Det samme kunne vi med et hvidt brød fra en af de lokale bagere.
Mange af Danmarks kampe ved EM i fodbold begyndte lige til spisetid, hvis spisetid altså er klokken 18. Det var uden tvivl en udfordring i mange hjem, hvor fodbold og mad måtte kombineres. Det kan man gøre på mange måder. Her er ét bud. Foto: Henrik Nielsen
Vi var nu oppe på ni buffetbidrag fra fire af EM-slutrundens lande, og hvis vi beslutter, at laksen var klækket i en svensk elv, inden den voksede sig større og blev fanget, var vi oppe på fem. Men vi var ikke færdige, hverken med buffeten eller med at føje lande til. Salamien blev en italiensk trøffelsalami, så den ændrede ikke noget, men hos ostehandleren fik osten med saltkrystaller fra Vesterhavet selskab af en engelsk cheddar røget over æblesmuld. Og på selve dagen blev der fundet lidt flere godbidder i køkkenet derhjemme. Tyskland bød ind med nogle syltede agurker. Vi tænker måske ikke på det som en tysk specialitet, men oprindeligt dækkede begrebet agurketid faktisk over, at berlinerne – indbyggerne i Berlin, ikke kagerne – om sommeren gik og ventede på, at agurkerne blev modne, så de kunne komme i gang med at sylte dem. Som det eneste land uden et landshold i ottendedelsfinalerne havde Ungarn også lyst til at spille med. Derfra kom en kolbász, en røget svinekødspølse smagsat med nationalkrydderiet paprika. Dermed var vi oppe på otte lande, lige nok til en runde kvartfinaler, som var det, Danmark kvalificerede sig til med sejren over Wales. Faktisk kunne netop Wales også have været repræsenteret, da medspiseren ejer en walisisk bagesten og en kogebog til samme, men så langt tænkte vi ikke i dagene op til kampen. Det hele blev skyllet ned med en lokal cider, men mulighederne for drikkevarer er lige så mangfoldige som sortimentet i butikkerne.