Kaas: Nej tak til et godt tilbud

Kaas: Nej tak til et godt tilbud
LEDER | 27. NOV 2023 • 05:30
Tommy Kaas
Digital chef
LEDER
27. NOV 2023 • 05:30

Havde det været en privat virksomhed, var den nok lukket for længst. Men heldigvis har vi stadig Bornholms Lufthavn.

25 millioner kroner. Det beløb kaster den danske stat hvert år efter Bornholms Lufthavn, og fra 2025 bliver lufthavnen så tilført yderligere 18,7 millioner kroner årligt efter regeringens udspil om en grønnere luftfart. De penge skal vi nok være ret taknemmelige for.

I weekenden udkom vi på Tidende med historien om, at staten faktisk har haft lufthavnen til salg. Skiftende transportministre har fået til opgave – når de kom til Bornholm – at tilbyde kommunen ejerskabet af lufthavnen for et symbolsk beløb. En krone, skulle det være.

Heldigvis, fristes man til at sige, er tilbuddene blevet afvist på stribe. For som tidligere transportminister Hans Christian Schmidt siger det i Tidende, så er det svært at få øje på det kundegrundlag, der skulle kunne drive Bornholms Lufthavn på almindelige vilkår. De gode folk i kommunen har set det samme.

Men man kan i virkeligheden ikke fortænke staten i at ville af med Bornholms Lufthavn. Det er den eneste tilbageværende lufthavn i Danmark, der er 100 procent statsejet, og den giver altså et dundrende underskud hvert år. Staten har tidligere haft held med blandt andet at forære Aalborg Lufthavn til 13 omkringliggende kommuner, så selvfølgelig er forsøget også blevet gjort her.

Vi må bare sige tak til kommunen for at sige nej. Og tak til staten for alligevel at fortsætte arbejdet. For det er der brug for.

En statsejet lufthavn sørger nemlig for stabilitet og pålidelighed til det bornholmske samfund. Den understøtter vores økonomi og er (endnu) en port, som fører os ud i verden. Den tilfører job, den muliggør hurtig hjælp i krisesituationer, og så giver den faktisk mange af øens pendlere en mulighed for at komme til København og tilbage igen på en måde, som efterlader et mindre CO2-aftryk, end hvis de tager bilen med færgen.

Nu får vi så som nævnt et endnu større millionbeløb tilført. Dét – ønsker vi os – skal have direkte indflydelse på de parter, der bruger lufthavnen, så passagerer og flyselskaber, der benytter Bornholms Lufthavn, får en bedre hverdag. Pengene må for alt i verden ikke havne i et eller andet sort hul i Trafikstyrelsen.DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 22-02-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Torsdag eftermiddag, fredag morgen: Gode priser efter midnat. Gode som i meget, meget, meget lave. Mellem kl. 00 - 06 koster el 1,45 kr./kWh alt inkl. i gennemsnit. Det er cirka 2,45 kr./kWh billigere end kogespidspriserne kl. 17-18-19-20. Så flyt dit forbrug og få en yderligere besparelse. Opdateret kl. 13.14. Næste opdatering kl. 00.14.

Bornholms energi og forsyning