Det var hos bornholmeren Lisbeth Munch-Petersen i Gudhjem i midten af 30’erne, at den københavnske billedhugger for alvor fandt ud af, hvad hun skulle med sit kunstneriske virke, og da der i dag er fuld fart på planerne om et helt nyt udstillingssted for Sonja Ferlovs enestående kunst, gav kong Frederiks sin nytårstale en spændende bornholmsk forbindelse.
Og dén blev ikke mindre interessant af, at tidligere museumsdirektør Lars Kærulf Møller i en bisætning på TV 2/Bornholm, sådan lidt henkastet, kunne afsløre, at det faktisk var kong Frederik, der tilbage i sin tid som kronprins faktisk fik ideen til at placere Sonja Ferlovs arv på Bornholm.
Det vidner jo om en konge, der elsker Bornholm, og som kan se den fantastiske kulturarv, vi har. Det vidner om en konge med stor kulturel kapital og interesse. Det fortæller os, at kongehusets bånd til Bornholm, som dronning Margrethe og prins Henrik i mange år holdt stærke, er mere end intakte.
Måske havde vi forestillet os, at kongen ville bemærke sommertogtets begyndelse på Bornholm. Det gjorde han ikke, men han viste os, at selv om Bornholm i kunstværket bag ham er placeret på skolekort-maner oppe over Sjælland, så er han ikke det mindste i tvivl om vores vigtige plads i Østersøen.