Kaas: Historien lever i gaderne

Kaas: Historien lever i gaderne
LEDER | 12. FEB 2024 • 05:30
Tommy Kaas
Redaktør
LEDER
12. FEB 2024 • 05:30

Rønne Byforening giver os hvert år en vigtig påmindelse med kåringen af årets hus. I år faldt prisen igen ned i den gamle bydel.

På Vimmelskaftet 24 i Rønne ligger et hus, som ikke bare er et hus. Ejendommen, som har historie helt tilbage til 1700-tallet, blev i fredags præmieret med prisen for årets hus i Rønne, og det er faktisk anden gang inden for en relativt kort årrække i husets levetid, at der er hæder at hente på adressen.

Ejerne, Lennie og Kurt Sjøholm, har nemlig vist, at de er ekstraordinært dygtige til at passe godt på deres hus. I 2009 fik de således en pris for indretningen af huset efter endt indvendig renovering, og i år har de så fået prisen for husets smukke ydre.

Det er udtryk for god smag og god stil. Det sætter Rønne Byforening pris på, og det gør, at vi alle kan nyde godt af den helt særlige atmosfære, som findes i Vimmelskaftet og i resten af den hyggelige, gamle bydel.

Det er en fryd at gå rundt på de toppede brosten og mærke historiens vingesus, og når man kan fornemme de mange husejeres omhu og passion for at passe på området, fyldes man med en stor stolthed over sit lokalområde.

Historien om Vimmelskaftet 24 er historien om et ægtepars engagement i både at bevare og genoplive et historisk hjem. Det er i dén grad en inspirerende historie. Derudover er det pragtfuldt, at Rønne Byforening påskønner det fine arbejde og hvert år finder en ejendom, der skiller sig ud fra mængden og fremhæver den.

Byforeningens årlige kåring minder os om, at vi alle har en rolle at spille i at passe på vores bygningsarv. Vi lever i en tid, hvor gamle strukturer ofte må vige for nye, og hvor historie ofte ofres på modernitetens alter. Men det behøver ikke være sådan. Hvis vi vælger at investere i vores historie, i vores bygninger og i vores fælles kulturarv, så kan vi give noget smukt og særligt videre til de kommende generationer.

Historien lever – ikke kun i bøgerne, men så sandelig også i vores hyggelige gader og stræder. Hurra for alle, der er med til at passe på den.