Kaas: Gør Folkemødet obligatorisk for Bornholms unge

Kaas: Gør Folkemødet obligatorisk for Bornholms unge
LEDER | 17. JUN 2024 • 05:30
Tommy Kaas
Redaktør
LEDER
17. JUN 2024 • 05:30

En dag på Folkemødet for de bornholmske skoleelever er en god investering i deres og vores fremtid.

Fredag var hele Svaneke Friskole på Folkemødet. Det er blevet en tradition for skolen at bidrage til elevernes dannelse og viden om samfundet på denne måde, og det er et fornemt eksempel til efterfølgelse.

Folkemødet har – også i år – fået kritik for at være elitært og ikke for folket, men det kunne næsten ikke være mere forkert. Folket boltrer sig på Folkemødet. De tre dages demokratifest i Allinge byder på debat og dialog for alle, og så byder de på muligheden for at opleve det hæderkronede danske demokrati i øjenhøjde – og altså også i børnehøjde.

Vi lever i nogle mærkelige tider. Der finder misinformation sted nærmest lige meget hvor, vi kigger hen, politiske ledere appellerer mere til følelser end fornuft, der er svag tillid til politiske institutioner, til medier og til retssystemerne, og så er der krig om ørerne på os. Og det er noget, som børn og unge i høj grad bliver eksponeret for både i og uden for skoletiden.

Derfor er det vigtigt at præsentere dem for noget andet – noget, som styrker rummeligheden og forståelsen for hinanden, og her spiller Folkemødet og lignende arrangementer en nøglerolle.

Hvis du var der torsdag, fredag eller lørdag, – eller hvis du har været forbi ved et af de 12 andre folkemøder, vi har haft i Allinge – vil du med det samme vide, hvad der menes. Det er svært at forlade Folkemødet uden en glæde og stolthed over demokratiet og over vores samfund, for vi har gang i noget ret enestående.

Svaneke Friskoles elever er ganske givet kommet hjem fra en anderledes skoledag i fredags med samme følelse og én på opleveren. Lad gerne alle de bornholmske folkeskoleelever følge trop, når vi om et år kalder til folkemøde i Allinge for 14. gang.