Gravgaard: Selvfølgelig skal vi have en moské

Gravgaard: Selvfølgelig skal vi have en moské
LEDER | 15. FEB 2024 • 05:30
LEDER
15. FEB 2024 • 05:30

Debatten gløder på facebook mod en moské på Bornholm. Det er helt imod vores gode danske kultur at lukke religionsfriheden.

Mange frygter og kritiserer Det Islamiske Trosfællesskab på Bornholms planer om at opføre eller indrette en moské på Bornholm. Planerne er gået ind i næste fase, hvor trossamfundet har fundet en adresse omkring Rønne, som de regner med at kunne indrette til fysiske rammer for deres religiøse fællesskab.

Debatten har kørt i mange år, og de indvandrerkritiske politikere har argumenteret kraftigt for, at netop den muslimske religion er farlig for vores samfund og kultur.

Men her er det vigtigt at skelne imellem forbrydere som Islamisk Stat/Isis, Taleban og præstestyret i Iran, der alle bekender sig til islam, og så de fredelige muslimer, der ikke støtter forbryderstaterne, men ønsker at praktisere deres tro.

De fleste hellige skrifter kan tolkes intolerant og absurd i en moderne verden som vores. Koranen nævner, at jøden skal brændes, og det gamle testamente omtaler øje for øje, tand for tand, og i det nye testamente skal kvinder tie i forsamlinger, men samtidig er mænd og kvinder lige. Både Kristendom og Islam har eksisteret i mange år og har mange tekster, der er skabt i en helt anden tid og er blevet oversat mange gange.

Det vigtige for vores danske og bornholmske samfund er, at vi har religionsfrihed til både at lave Bornholmerkirken, tro på mandlige kristne præster, være katolik, buddhist eller missionere Pinsekirke. Det frie demokratiske samfund, vi hylder og lever for, hylder også muligheden for, at man må tro på, hvad man vil. På Bornholm har vi rigtig mange trossamfund, der fungerer rigtig godt side om side.

Denne vigtige del af vores fantastiske danske og bornholmske samfund må vi ikke bryde med, fordi der findes skurke i verden, som er muslimer. Der findes også kristne skurke. Men derfor skal vi på ingen måde rive vores smukke kristne kirker ned og forbyde dem.

Der har været kritik af, at Tidende ikke åbnede for facebookdebat under nyheden om den kommende moské tirsdag. Det gjorde vi ikke, fordi vi ved, at netop denne type debat ofte bliver ulødig og aggressiv på facebook. Vi hylder debatten og bringer meget gerne debatindlæg om sagen, når det sker på en sober måde, som vi kan lægge navn til. Det gør det næsten altid. Men åbner vi debatten på facebook om nogle få specielle emner, skal vi prioritere kræfter fra journalistikken til at modere debatten. Normalt prioriterer vi journalistikken højest. Men torsdag vover vi forsøget og åbner for debat under denne leder i håbet om, at debatten må blive saglig og god uden grove angreb på modparten.