Gravgaard: Rotter på direktionsgangen

Gravgaard: Rotter på direktionsgangen
LEDER | 28. SEP 2024 • 05:30
LEDER
28. SEP 2024 • 05:30

Teknologisk Institut burde opsætte en bornholmsk rottespærre på direktionsgangen. Det er helt skørt, at instituttet kan fastholde en falsk rapport med opdigtede kilder.

Det er vanskeligt at være opfinder som bornholmske Torben Jensen, der kæmper for at få sin ide til at trives og blive til en succes. Bornholm har traditionelt haft glæde af gode opfindelser, der har skabt arbejdspladser og bidraget til den lokale økonomi, som for eksempel Jensens industrivaskemaskiner og Beckpacks fiskeindpakning. Torben Jensens rottespærre kunne have været endnu et kapitel i Bornholms erhvervshistorie om iværksættersucces. Men hans drøm er blevet sat i stå, blandt andet af en misvisende rapport med falske kilder fra Teknologisk Institut.

Rapporten, der blev udarbejdet af Teknologisk Institut og Københavns Energi i 2010, indeholder alvorlige fejl og tvivlsomme konklusioner, som senere har påvirket beslutningerne hos Miljøministeriet og dermed hæmmet mulighederne for Torben Jensens produkt. Når to navngivne kilder, der aldrig deltog i det påståede møde, fejlagtigt bliver citeret og dermed giver et forkert billede af Jensens rottespærrers effektivitet, er der tale om en graverende sag.

Det er en stor uretfærdighed over for Torben Jensen og alle andre opfindere, der kæmper for at få deres ideer til at blomstre. Som Frederik Waage, juridisk ekspert og professor ved Syddansk Universitet, påpeger, må Folketingets håndtering af sagen genovervejes. Det er vigtigt, at sandheden kommer frem, og at fejlen rettes, så Torben Jensens livsværk og Bornholms iværksætterdrøm får en fair chance.

Sagen kalder på en undersøgelse af Teknologisk Instituts rolle og en revurdering af, hvordan rapporter som denne bruges til at træffe beslutninger, der påvirker private opfindere og virksomheder. Vi må ikke lade stærke interesser kvæle innovation og stække mulighederne for dem, der forsøger at skabe nye løsninger på samfundets problemer.

Det er afgørende, at fremtidige opfindere ikke oplever samme modstand og uretfærdighed, som Torben Jensen har stået overfor. Hvis vi ønsker at bevare Bornholms ry som en ø med innovative løsninger og skaberkraft, er det nødvendigt, at der bliver taget ansvar og ryddet op i sagen om den falske rapport. Kun ved at sikre en retfærdig og gennemsigtig proces kan vi fortsat være et sted, hvor gode idéer kan blive til virkelighed og skabe værdi for både Bornholm og resten af Danmark.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT