Gravgaard: Ros - lovlig vej er den rette for folkehuset

Gravgaard: Ros - lovlig vej er den rette for folkehuset
LEDER | 30. AUG 2024 • 05:30
LEDER
30. AUG 2024 • 05:30

Folkeaktier og alternative finansieringsmuligheder kan sikre Nexø Fritidshus' fremtid som samlingspunkt for byens borgere.

Bornholms Regionskommune har vist, at de vil sikre Nexø Fritidshus' overlevelse. I en tid, hvor mange kommunale initiativer strander i sparemøllen, er det opmuntrende at se en så positiv tilgang til at finde en løsning, som både tilgodeser lovgivningen og byens fællesskab. Kommunens beslutning om at sælge huset til Foreningen Nexø Fritidshus er en stærk og fremadskuende handling, der viser forståelse for husets betydning for lokalbefolkningen.

Nexø Fritidshus har gennem mere end 50 år været et centrum for byens sociale og kulturelle liv. Fra sodavandsdiskoteker til barnedåbsfester har huset dannet rammen om mange fælles oplevelser. Rebecca Marx Bendixen og de frivillige i foreningen har arbejdet utrætteligt for at bevare denne ramme, og det er inspirerende at se, hvordan de nu har lanceret en folkeaktieordning for at rejse de nødvendige midler til køb af huset.

Konceptet med folkeaktier er en stærk måde at hylde fællesskabet på. Det giver borgerne mulighed for at tage ejerskab og vise, at de ønsker at bevare huset som en central del af Nexø. Hvis fondsmidler og folkeaktier mod forventning ikke viser sig at være tilstrækkelige, kunne man overveje alternative finansieringsmuligheder såsom forudbetalinger eller gavekort til leje af huset. Disse metoder vil også give borgerne mulighed for at støtte op om projektet samtidig med, at de sikrer sig en fremtidig brug af huset.

Det er klart, at Bornholm skal overholde loven, og derfor er det en udfordring, at Nexø Fritidshus har drevet en delvist kommerciel virksomhed uden de rette aftaler. Men samtidig er det også tydeligt, at både kommunen og foreningen har en fælles vilje til at finde en løsning, der gør det muligt at bevare fritidshuset som en central samlingsplads.

Det kræver handling og støtte fra alle sider – og det ser ud til, at det er præcis, hvad vi får. Kommunen har allerede vist vilje til at overdrage bygningen, og nu er det op til byens borgere at tage ejerskab gennem folkeaktier, sponsorater eller andre innovative løsninger.

Lad os stå sammen og sikre, at Nexø Fritidshus kan fortsætte med at være det sted, hvor minder skabes, og fællesskabet blomstrer. Med fælles indsats og ved at udnytte de forskellige muligheder for fundraising kan vi redde huset og samtidig sørge for, at loven bliver overholdt.

Vi ser frem til, at de sidste brikker falder på plads, så Nexø Fritidshus kan fortsætte som et kulturelt og socialt fyrtårn i byen – og så vi alle kan se frem til en kæmpe fest, når vi fejrer både husets 50-års jubilæum og den nye start.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT