Gravgaard: Nødvendig investering i kulturfyrtårne

Gravgaard: Nødvendig investering i kulturfyrtårne
LEDER | 3. OKT 2024 • 05:30
LEDER
3. OKT 2024 • 05:30

Kommunens ejendomsservice tager ansvar for bygningsvedligeholdelsen af øens store kulturinstitutioner.

Kommunens ønske om at overtage vedligeholdelsen af nogle af øens mest prominente bygninger, herunder Bornholms Kunstmuseum og NaturBornholm, viser, at man forstår værdien af at bevare vores kulturarv og de bygningsmæssige perler, der huser disse vigtige institutioner. Det er en kærkommen udvikling, der sikrer, at bygningerne – som er afgørende for Bornholms kulturelle og turistmæssige profil – ikke forfalder yderligere.

Ordningen, hvor institutionerne selv har haft ansvaret for den ydre vedligeholdelse, har ikke været skidt. Nu står vi over for en realitet, hvor manglende vedligeholdelse har ført til betydelige skader og forfald. Det er klart, at regningen for at passe på bygningerne skal betales, og når institutionerne ikke selv kan overkomme at tage sig af denne opgave, må kommunen træde til og tvinge dem til at passe på bygningerne.

At lægge udgiften på huslejen eller justere i det årlige driftstilskud er en logisk løsning, selvom det kan ligne endnu en byrde for institutionerne. Men i det lange løb er dette en nødvendig investering, der vil sikre, at bygningerne fortsat kan huse kunst, kultur og oplevelser for både bornholmere og besøgende. Alternativet er at lade dem forfalde yderligere, hvilket vil føre til endnu højere udgifter og et tab af værdi, både kulturelt og økonomisk.

At undgå denne nødvendige vedligeholdelse ville have alvorlige konsekvenser for Bornholms ry som et kulturelt knudepunkt og for de institutioner, der hver dag arbejder for at formidle oplevelser og viden til os alle. Derfor er der ros til kommunen for at tage ansvar og sikre, at vores kulturfyrtårne står stærkt i mange år fremover.

Nu er det tid til at tænke langsigtet og sikre, at de nødvendige investeringer bliver gjort for at bevare både bygninger og de institutioner, der er med til at definere Bornholms kulturelle landskab. Vi har ikke råd til at lade forfaldet tage over. Bornholms kultur og økonomi er afhængig af, at vi tager ansvar – og det starter med at sikre de fysiske rammer, hvor vores kultur kan blomstre.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT