De forskellige tiltag, som eksempelvis tidlige samtaler, fokuseret ledersparring og en god forbindelse til fastholdelseskonsulenter i jobcentret, er ikke blot administrativt kræs – de viser, at man reelt prioriterer mennesket bag uniformen. Medarbejderne skal føle sig set og hjulpet, før fraværsproblemer vokser sig store. Det skaber en positiv spiral af større nærvær og mindre fravær.
Bornholms gode tradition for at passe på hinanden kommer til udtryk i hospitalets øgede fokus på åbenhed: Jo tidligere en sygemeldt medarbejder kan få støtte og afklaring, jo hurtigere kan vedkommende finde vejen tilbage til arbejdsglæden. Det smitter af på den enkelte afdeling, hvor kolleger ikke længere er overbelastet af pludselige vikaropgaver. Og sidst men ikke mindst giver det hospitalets patienter en mere stabil drift – så ingen bør frygte forsinkelser eller aflysninger, når behandlingstider skal bookes.
Når vi kalder os et samfund med “det gode liv”, forventer vi også en arbejdsplads, hvor sygefravær ikke løber løbsk, men holdes i ave af en åben og støttende kultur. Bornholms Hospital har vist, at det er muligt at gå fra ambition til handling – og det skal vi hylde. For jo flere dage, vores dygtige sundhedspersonale er på arbejde, jo mere tryghed sikrer de os andre. Det er kort sagt den bedst tænkelige opskrift på et sundt og stabilt hospital.