Fremtidens sundheds- og ældrepleje

Fremtidens sundheds- og ældrepleje
Arkivfoto
SYNSPUNKT | DEBAT | Tirsdag 27. august 2024 • 17:00
Af:
Danny Christensen
Allinge
Kredsformand for Danske Seniorer
SYNSPUNKT | DEBAT | Tirsdag 27. august 2024 • 17:00

Der er kommet nye udspil til fremtiden.

 

"Der er her i 2024 kommet to udspil til reformer, som er vigtige for alle os, der kan få - eller allerede har brug for - sygebehandling, hjemmepleje, hjælpemidler, genoptræning eller snart skal på plejehjem."

Sådan indleder landsformand Per K. Larsen fra Danske Seniorer sin leder i sidste nummer af Seniorbladet. Som vi alle ved, så er alderdom ikke en sygdom, og langt flertallet af alle ældre klarer sig længe uden offentlig hjælp.

En ting ved vi dog - vi svækkes med alderdommen, og vi bliver flere og flere gamle - især her på Bornholm er antallet af ældre stort. Faktisk er præcis en tredjedel af øens indbyggere over 65-70 år - 13.000 ud af 39.000, hvilket er langt over landsgennemsnittet.

Med alderen øges risikoen for, at vi får flere sygdomme og kroniske lidelser. Med andre ord, jo ældre vi bliver, jo mere hjælp har vi behov for.

Bedre forebyggelse og sammenhæng

Samtidigt med forliget i april omkring ældrereformen, så kom SundhedsStrukturkommissionen i juni med forslag til, hvordan man kan skabe et bedre forebyggende og sammenhængende sundhedsvæsen.

I denne reform er der masser af gode intentioner og tanker. Derimod er det ikke rart at se den magtkamp, der siden er kommet mellem kommuner og socialt personale på den ene side og regioner og sundhedspersonale på den anden side. Begge grupper synes, at det er en god ide at samle indsatserne, hvis bare det bliver hos dem selv. Men hvad hvis det ikke lykkes at samle alt hos en myndighed?

Uanset hvad

Uanset om det sker eller ej, skriver landsformanden, så er det vigtigt, at ældre får en værdig og god personlig hjælp og pleje derhjemme eller på plejehjem, og at de kommunale medarbejdere får en større faglig frihed, selvstyrende grupper og færre administrative opgaver.

Det virker også oplagt, at stat og regioner tager mere ansvar for, at der kommer nok praktiserende læger i hele landet, og får mere ansvar for, at sundhedsvæsenets behandlinger og anbefalinger følges op, så den ældre patient ikke oplever så mange svigt efter endt behandling. Sidstnævnte udvikling er allerede i gang med lægekonsulenter på plejehjem, og sygehusene, der har ansvar for patienter, som udskrives i weekenden.

Ny organisering

Regeringens SundhedsStrukturkommission har udgivet sine tanker om en ny organisering af danskernes sundhedsvæsen. Der findes tre udfordringer for sundhedsvæsenet.

1. Usammenhængende patientforløb.

2. Ubalance mellem det primære og sekundære sundhedsvæsen

3. Geografisk og social ulighed i sundhed.

Der skal være sammenhæng mellem kvalitet og nærhed. Det betyder alt for et godt sundhedsvæsen.

“Vi har brug for, at det nære sundhedsvæsen kan løfte flere opgaver, og så er vi meget optagede af den geografiske ulighed i sundhed i dag. De områder af landet, hvor der bor flest ældre og syge, er også de steder, hvor der er længst til sygehuse, og hvor det er sværest at få en praktiserende læge. "Det skal der gøres op med”, siger Danske Seniorers direktør Katrine Lester. “Vi er tilhængere af at samle sundhed og ældrepleje under et. Det har vi sagt under alle forhandlingerne om ældreloven, og det mener vi stadig”.

De seks tværgående anbefalinger

Der er seks anbefalinger

1: Flere praktiserende læger, ny honorarstruktur for praktiserende læger og flere centrale krav til hvilke opgaver, som praktiserende læger skal løse.

2. Ny strategi for digitalisering og data i sundhedsvæsenet.

3: National sundhedsplan skal blandt andet sikre balance mellem det nære sundhedsvæsen og sygehusene.

4. Psykiatrien lægges sammen med det samlede sygehusvæsen.

5. Nye rammer for praktiserende speciallæger.

6. Oprettelse af et sekretariat for implementering af sundhedsstrukturreformen, der kan arbejde med indførelsen af reformen.

 

Det øger livskvaliteten, hvis man fokuserer på de muligheder, som man har og siger “pyt” til begrænsninger, som helt naturligt kommer til en med alderen.

Det øger livskvaliteten, hvis man fokuserer på de muligheder, som man har og siger “pyt” til begrænsninger, som helt naturligt kommer til en med alderen.

Danny Christensen, Kredsformand for Danske Seniorer

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT