I to et halvt år har myndighederne gjort alt for at forskåne os for alvorlige følger fra covid-19. Og selvom næsten 6.000 danskere er døde af sygdommen, og endnu flere har været syge, har vi trods alt klaret pandemien forbavsende godt i forhold til andre lande. Sådan er det også gået på Bornholm.
Helt anderledes ser det ud, når man kigger på dødsfald og sygdomsforløb grundet et eksorbitant stort forbrug af pesticider i dansk landbrug. Danske landmænd har flere hundrede forskellige giftige produkter til rådighed, hvoraf flere er stærkt mistænkt for at kunne udvikle både kræft og neurologiske sygdomme - for eksempel parkinson. I sagens natur er det yderst vanskeligt at bevise denne sammenhæng. Men fakta er: Det er giftigt - ellers ville det jo ikke virke på markerne. Bønderne kalder disse gifte for "plantebeskyttelse".
Netop nu bruges det forhadte og omdiskuterede middel Reglone i kartoffelmarker. Kartoffelavlerne ønsker at standse kartoflens vækst og forhindre skimmel. Aktivstoffet i Reglone hedder diquat, og netop dette stof er mistænkt for at kunne forårsage parkinson og andre lidelser. Giftstoffet er faktisk forbudt i EU, men danske kartoffelavlere har fået dispensation til at bruge midlet også i år. Angiveligt fordi "det ellers er for vanskeligt at styre kartoffelavlen" - påstår de.
Både Rikke Lundsgaard fra DN og professor Lisbeth E. Knudsen advarer mod det giftige stads, som kan give hjerneskader.