For eller imod: Skal vi have aktiv dødshjælp i Danmark?

SYNSPUNKT | DEBAT | Mandag 5. august 2024 • 05:30
Af:
Danny Christensen
Allinge
Kredsformand Danske Seniorer
SYNSPUNKT | DEBAT | Mandag 5. august 2024 • 05:30

Danny stiller spørgsmålet, som altid har været til debat.

I Danmark er det ulovligt at yde aktiv dødshjælp eller hjælp til selvmord, også kaldet assisteret selvmord.

Aktiv dødshjælp har altid været til debat. Teknologien, sundhedsvæsenet og samfundet ændrer sig hele tiden, og vi holder alle liv i den etiske debat. Ingen ønsker en smertefuld død. Til alle tider har man bekæmpet selvmord og hyldet kampen og retten til livet - men dette er måske ved at ændre sig.

Splittelse

Da Mette Frederiksen i sin Nytårstale plæderede for aktiv dødshjælp, så var befolkningen efterfølgende, ikke overraskende, nærmest splittet i to lejre.

Der er stor modstand mod aktiv dødshjælp. Ingen af landets store ældreorganisationer synes at have en konkret holdning til spørgsmålet - hverken ÆldreSagen, Danske Seniorer, eller Faglige Seniorer. Emnet er så følelsesladet og evidensbaseret.

På den ene side af det politiske spektrum er der et ønske om at give individet frihed til at bestemme over eget liv. På den anden side har man et ønske om at give ethvert menneske de bedst mulige kort på hånden og leve så behageligt og smertefrit som muligt.

Krop og sind hænger sammen

Et menneskes indre tilstand kan være stærkt svingende. I stedet for udelukkende at yde og udvikle omsorg, smertelindring og trøst til mennesker, der gennemgår de sværeste perioder i deres liv, så står vi nu på kanten til at tilbyde noget helt andet - nemlig døden.

I en kronik for nylig, underskrevet af en lang række kulturpersonligheder, peges der på, at muligheden for at blive udfriet af livets trængsler kan gøre det endnu sværere for moderne mennesker at bevare håbet.

Mange i vort samfund kæmper med mistrivsel, stress, manglende selvværd, ensomhed og depression. Rigtig mange lider af forskellige mentale problemer.

Disse tilstande kan ikke adskilles fra fysiske sygdomme, da det ikke er ualmindeligt, at svære fysiske diagnoser følges af forskellige grader af depression. Op imod 80 % af en årgang vil opleve en form for sindslidelse i løbet af deres liv.

Som sagt, så står vi nu på kanten til at tilbyde noget helt andet - nemlig døden. Det synes at være en voldsom forrykkelse af vores almene normsæt, som der her er tale om.

Livets trængsler

Fælles for de lande, hvor statslig aktiv dødshjælp eller assisteret selvmord indføres, er nemlig, at antallet af almindelige selvmord stiger i en vedvarende opadvendt kurve.

Regeringens ønske om en værdig død, er umiddelbart forståelig. Vi anerkender fortalernes ønske om at hjælpe lidende mennesker, og vi ønsker alle en værdig død, men statsligt assisteret selvmord er ikke svaret på vores forhåbninger og frygt for den sidste tid. Somme påstår endda, at meget tyder på, at muligheden for at blive udfriet af livets trængsler, kan gøre det endnu sværere for moderne mennesker at bevare håbet.

Kronikørerne mener, at alene det at have en viden om, at der findes en udvej gennem en pille eller en injektion, hvis livet bliver for vanskeligt, kan reducere vores livskraft og evne til at kæmpe.

Vores erfaringer

Alle kender vi til at miste et kærligt familiemedlem eller partner.

Mange har gennem tiden prøvet at love hinanden at lindre smerten og befri deres kære for smerten ved at assistere med dødshjælp. Lovligt eller ej så kender mange af os sikkert nogen, der har afgivet gensidige løfter til deres partnere eller nære familiemedlemmer, hvis de skulle ende som grøntsager. Sjældent er det dog, at disse løfter effektueres, når det kommer til stykket. Jeg selv har været ret tæt på disse overvejelser på grund af et nært familiemedlems frygtelige pinsler som følge af den dødelige sygdom ALS.

Det ligger dybt i os mennesker, at vi ikke ønsker at være til besvær, og man kan ikke udelukke, at den trætte, døende, lidende, vil overveje, om hendes eller hans liv virkelig er ulejligheden værd. Man ønsker at beskytte alle mennesker i Danmark, skriver kronikørerne, mod den bevægelse i retning af afmagt, barberi og venskab med døden, som aktiv dødshjælp uundgåeligt vil komme til at repræsentere.

Vi håber inderligt, at regeringen vil afstå fra at fremsætte et lovforslag om dette.

Etisk Råd

Statsministeren har talt for, men nu afviser et overvældende flertal, 16 ud af 17 medlemmer, i Etisk Råd dette.

Filosoffen Svend Brinkmann er et af de 16 rådsmedlemmer, der advarer imod legalisering af dødshjælp. I et indlæg i Altinget skriver han blandt andet: “At staten ikke skal slå borgere ihjel på begæring“. “Jeg tror ikke på, at man kan udforme en model for statssanktioneret aktiv dødshjælp, som er sikker og etisk berettiget”. “Og selv hvis man kunne, frygter jeg, at hele relationen mellem individet og samfundet, borgeren og staten ville lide skade derved”. “Staten og dens sundhedsvæsen er til for at beskytte, behandle, helbrede og lindre smerte”. "Ikke for at slå ihjel”, skriver Brinkmann.

Det må blive et nej

Beslutningen om at tilbyde dødshjælp er lige så alvorlig som beslutningen om at anmode om den.

Det Etiske Råd er kommet med sin anbefaling, når det gælder aktiv dødshjælp i Danmark. Svaret er tydeligt: Aktiv dødshjælp skal forblive ulovligt herhjemme.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT