Folkets røst om Folkemødet

SYNSPUNKT | ALLINGE | ABONNENT | 5. MAJ 2022 • 20:12
Af:
Danny Christensen
Nørregade 42
Allinge
kredsformand for Danske Seniorer
SYNSPUNKT | ALLINGE | ABONNENT
5. MAJ 2022 • 20:12

Danske Seniorer tilbyder at undersøge, om ikke nogle af vores lokale pensionister vil være behjælpelige med at være ø-ambassadører og guider.

 

Under temaet 'Vilde Visioner' planlægges årets folkemøde på livet løs.

En række infomøder om Folkemødet for byens borgere og erhvervslivet er blevet gennemført.

Folkemødet regner i år med at nå op på fuld styrke, som vi kendte det før corona, med over 100.000 deltagere ordelt over de tre-fire dage.

Det understreges, at al alkoholudskænkning på Cirkuspladsen og øvrige teltpladser skal stoppe til midnat. Al musiceren skal ophøre senest kl. 2. Kun to beværtninger i Allinge har 05-bevilling.

Det blev direkte adspurgt understreget, at der skelnes mellem et folkemøde og en festival.

Det vides ikke præcis, hvori forskellen består. Det er vist gæsterne, der bruger betegnelsen festival, ikke arrangøren? Men det sidste fænomen trænger sig mere og mere på, når man iagttager de seneste års optrapning af bands og fremmede udefrakommende eksotiske spisesteder. Et kompromis kunne være folkemødefestival. FM-huset søger flere aktører på morgencompletfronten, og det er da rigtig nok også et sted, der de senere år har været lidt underprioriteret. Et er, at man på sit eget indkvarteringssted kan få en god gang solid morgenmad, men netop på dette område kunne gadeboder, lokale aktører og foreninger da sagtens konkurrere.

Vi kan jo ikke alle sidde på Schweizer Konditoriets skønne terrasse eller stå foran Det Gamle Posthus og 'Brøksen'.

Der kom på mødet et forslag om en elektrisk nonstop-kørende bil med anhænger, som man kender det fra banegårdene rundt om i landet, der så kunne køre med gæsternes bagage fra punkt A til punkt B. Det er ret komisk at se alle ministre og folketingspolitikere trække deres trolleykufferter helt ude fra Nordlandshallen og hele vejen op gennem menneskemængden i byen. Det burde kunne løses lidt fikst, ligesom man burde anskaffe to små fikse passagertog, som vi kender dem fra Tivoli med ringeklokke. Bare disse fire dage til transport af ældre medborgere og dårligt gående. Shuttlebussen bør køre i pendulfart fra Sandvig over Mellembyerne og først stoppe i bussløjfen før hallen, hvor BAT-busserne til daglig vender. Ellers giver det ikke rigtig nogen mening at tale om at udvide Folkemødet helt til Sandvig, som mange efterlyser hvert eneste år. Samtidig er det jo et must for Unge Agenda Campen, hvis de ikke bare skal blive liggende derude i alle fire dage og nætter. Den evindelige diskussion om ublu boligpriser, udspandt sig også på borgermødet. Det er under ingen omstændigheder de etablerede hoteller og pensionater, der tager overpriser, hævdede repræsentanter for disse. Jeg er helt enig. Niveauet er nærmest ifølge en lokal hoteldirektør “mellemsæson”-priser, og altså ikke, som mange påstår, “højsæson”-priser.

Mit gamle forslag fra 2013 bruges nu af flere og flere: to-tre-fire gode vennepar flytter sammen i det største af deres huse, og vupti bliver de resterende huse frigjort til udlejning? Så hygger de sig sammen i de fire dage og deler derefter lejeindtægten.

Konceptet kan selvfølgelig også bruges af familiemedlemmer.

Det giver lokalmiljø til gæsterne, styrker venskaber, og samtidig er vinterferien reddet.

Der kom ligeledes et forslag på bordet om, at Sandvig-restauranterne og hotellerne kunne tiltrække spisegæster, hvis man enedes om en to-retters folkemødemenu til fast pris for at aflaste Cirkuspladsen, Midtbyen og Allinges forskellige madtilbud.

Danske Seniorer tilbyder at undersøge, om ikke nogle af vores lokale pensionister vil være behjælpelige med at være ø-ambassadører og guider. Det har vi jo været før.

Bornholmske Fødevarer er stadig et udtalt ønske fra mange bornholmere. Handl lokalt! Ligesom de lokale bryggerier skal mere på banen. Ellers drukner vi atter i ovrefrakommende udbydere af både mad og drikke.

Her i 2022 forventes der at deltage omkring 1.000 organisationer med 3.000-3.200 forskellige events.