Fakta efterlyses om ladestandere og elbiler

LÆSERBREV | ABONNENT | 31. JUL 2022 • 21:00
Af:
Michael Birkebæk Lau
Asaparken 2
Rønne
LÆSERBREV | ABONNENT
31. JUL 2022 • 21:00

I debatten om opladning af elbiler og den journalistiske dækning af sagen har der manglet oplysninger om den eksisterende ladeinfrastruktur på Bornholm, mener Michael Birkebæk Lau.

Jesper Poulsen fra Frederikssund sætter 14. juli gang i en af sommerens agurkehistorier. Denne omhandler antallet af og effekten på elbil-ladestrukturen på vores dejlige ø.

Det fyger hurtigt med alverdens påstande om "mormorladere", alt for få ladere, samt at "kommunen ikke gør nok" for at løse problemet.

Det påstås også, at det medfører, at mange turister fravælger Bornholm som sommerferiedestination, da det er håbløst at køre elbil på Bornholm om sommeren. Det store problem, efter min mening, i alle de påstande er, at hverken antal ladere, deres ladestyrke eller den procentvise udnyttelsesgrad kommer for dagen.

Man lader bare agurkehistorien køre i mange dage, uden at fakta på noget tidspunkt lægger hindringer i vejen for "historien".

Jeg indrømmer gerne, at jeg på ingen måde er specialist på elbil-ladeområdet, men jeg kan godt finde hjemmesider, der fortæller, om laderne på øen er i brug, er optaget, og hvor kraftige de er.

Og her fremgår det også, at de svageste ladere er på 22 kW, og at der både morgen, middag og aften er rigtig mange ledige ladere over alt på øen.

Sagt med andre ord så er hele denne agurkehistorie en storm i et glas vand, og ingen ud over "elforsyningschefen" forholder sig til fakta. Trefors elforsyningschef Per Sørensen sagde: "Der er ikke nogen flaskehalse i vores net lige nu".

Det må give deltagerne i denne historie, herunder Tidende, stof til eftertanke, at fakta måske kunne hjælpe med at løse udfordringerne i omstillingen til grøn transport på Bornholm.

 

Svar til Michael Birkebæk Lau:

På redaktionen har vi vurderet, at ladeinfrastruktur er et aktuelt og væsentligt emne, som rummer forskellige dilemmaer. Anledningen til de seneste ugers artikler var delvist et læserbrev fra en kritisk elbil-ejer, og i de redaktionelle artikler har vi stræbt efter at perspektivere hans oplevelse og tilvejebringe fakta om antallet af ladere og deres ladestyrke (se Tidende lørdag 16. juli).

Den procentvise udnyttelsesgrad af ladestanderne, som du efterspørger, vil være højst relevant at kende, men vi har ikke kunnet finde sikre data. På grund af dit debatindlæg har vi spurgt, om du kunne være behjælpelig med disse fakta, men uden resultat.

Tak for din feedback, opsang og inspiration.

Venlig hilsen Jakob Nørmark, vikarierende debatredaktør

HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?