Er det en god idé at samle Bornholms Museum og kunstmuseet ved Helligdommen?

Er det en god idé at samle Bornholms Museum og kunstmuseet ved Helligdommen?
Bornholms Kunstmuseum ved Helligdommen. Foto: Jacob Jepsen
SYNSPUNKT | ABONNENT | 12. NOV 2022 • 07:30
Af:
Niels Vendelbo
Gråmyrvej 3
Gudhjem
SYNSPUNKT | ABONNENT
12. NOV 2022 • 07:30

Tænk nu, hvis kunstmuseet kunne forblive det fine arkitektoniske uspolerede element i den sårbare natur – uden utidig indblanding fra et stort voluminøst byggeri.

 

Som bekendt arbejdes der på at opføre en stor tilbygning ved Bornholms Kunstmuseum.

Den nye tilbygning skal indeholde en stor åben overetage med 6,5 meter høje facader forsynet med glaspartier fra gulv til loft, kaldet Museum+

Museum+-rummet skal være åbent hele året rundt og stå oplyst af indvendig belysning, således at bygningen i de mørke perioder vil gavne synligheden af museet og markere sig i landskabet og signalere et aktivt hus.

Fra Museum+-rummet fordeler man sig til det eksisterende kunstmuseum og i underliggende etager til det kultur/arkæologiske museums udstillinger samt til et såkaldt “lysmuseum”.

Der er i hele planlægningsfasen fremhævet store besparelser ved at sammenlægge kunstmuseet og det kulturhistorisk/arkæologiske museum.

Men i virkelighedens verden er der kun tale om, at udstillingsdelen af det kulturhistoriske/arkæologiske museum skal sammenblandes med kunsten.

Det kulturhistoriske museums personale samt magasiner skal befinde sig på en anden lokalitet, nemlig Snorrebakken.

Dette virker hverken driftsbesparende eller rationelt.

Det fornemmes som om beslutningstagerne, i begejstring over store tilsagn fra fonde, har slået hjernen fra.

Men beslutningerne svigter, når det gælder praktisk tænkning og sund fornuft.

Det virker som om, fondene ikke er blevet orienteret og opdateret om, hvad det er, de har sagt ja til at støtte.

Samtidig er det svært at forstå, at kunstmuseet har sagt ja til at modtage en gave i form af en bygning placeret i Allinge til Sonja Ferlovs kunst.

Altså et nyt lille museum, der skal drives af kunstmuseet, med selvstændigt personale til billetsalg, pasning mm.

Nu melder fonden bag Sonja Ferlovs museum endda ud, at økonomien vedrørende nybyggeriet i Allinge ikke hænger sammen på grund af store udgifter til kystsikring – man er i færd med at kigge sig om efter et nyt egnet sted.

Samtidig forlyder det helt aktuelt, at museet i Rønne må lukke nogle af sine afdelinger i januar og februar på grund af stigende udgifter til drift og vedligehold.

Det virker ikke betryggende for fremtidens mange planer.

Tænk nu, hvis kunstmuseet kunne forblive det fine arkitektoniske uspolerede element i den sårbare natur – uden utidig indblanding fra et stort voluminøst byggeri, opført på naturens bekostning – så ville der være plads til en beskeden, fint tilpasset pavillon til Sonja Ferlovs kunst. Her vil hendes arbejder høre til i kunstnerisk sammenhæng – og vil kunne passes af kunstmuseets personale.

Skulle man ikke hellere tænke stort og bygge det kulturhistorisk/arkæologiske museum, indeholdende udstilling, magasiner og personalefaciliteter i en ny selvstændig bygning beliggende i Rønnes nærhed.

Jeg er overbevist om, at de store fonde vil opføre sig fornuftigt og støtte en sådan løsning, når sagens rette sammenhæng bliver præsenteret for dem.

Så ville det kulturhistorisk/arkæologiske museum få sin helt egen identitet, hvad det i den grad fortjener med sit fine indhold af de mange skatte, Bornholm er så berømt for. Der ville endvidere blive tale om driftsbesparelse og personalefordele, og museet sikres etablering af klimatisk sikrede magasinforhold. Personalet placeres tæt på udstillinger og magasin, og endelig slipper det kulturhistoriske museum for at skulle konkurrere med et kunstmuseum.

Et nytænkt kulturhistorisk museum i Rønnes nærhed vil kunne styrke Rønnes identitet – og der bor faktisk mange mennesker, skoleelever og uddannelsessøgende, som bør have let adgang til et nyt Bornholms Museum.