Din EU-stemme gør en forskel for Østersøen

SYNSPUNKT | ABONNENT | 7. JUN 2024 • 10:00
Af:
Magnus Barsøe
europaparlamentskandidat (S) & Lea Wermelin
folketingsmedlem (S)
SYNSPUNKT | ABONNENT
7. JUN 2024 • 10:00

Debattørerne ønsker et grønt EU-parlament.

Hvis man skal satse sine penge på, om der er mest liv i rummet eller i Østersøen, så er det efterhånden svært at vælge. Det er tragisk, og det er tilsyneladende også det rene månelandskab, hvis vi tager dykkerbriller på og hopper en tur i vandet ud fra den bornholmske kyst.

400 år

Her i avisen fortalte professor i havmiljø på Aarhus Universitet Stiig Markager om sit bud på Østersøens fremtid - og udsigterne ser ikke gode ud.

”Hvis landene omkring Østersøen reducerer udledningen af næringsstoffer til havet med 30 procent, vil det tage 400 år at genoprette tilstanden i havmiljøet”.

Det er uoverskueligt mange år at tænke frem. Heldigvis er der ifølge professoren mulighed for at mindske tiden markant, hvis vi reducerer endnu mere. Det bør vi gøre – og løsningen findes i EU.

Men det kræver et grønt Europa-Parlament og flere kræfter, hvis det skal lykkes. Der har nemlig ikke just været opbakning til EU’s planer for naturgenopretning fra fx. Venstre og Dansk Folkeparti. Så din stemme på søndag gør en forskel.

Landbruget

Det kommer nok ikke som den store overraskelse, at landbruget spiller en væsentlig rolle for genopretningen af livet under havoverfladen.

For når alger skabt af fosfor og kvælstof dør, synker de til bunds og tager resten af havet med i faldet. Konsekvensen er, at ilten forsvinder – og det samme gør livet, og den hav-natur som vi holder af.

Derfor er vi i Danmark i gang med en grøn trepart, der skal finde løsninger på at sikre en grøn omstilling af landbruget for at passe bedre på natur, drikkevand og klima, og en omstilling hvor landbruget kan udvikle sig. Men vi kan ikke gøre det alene. Vi er nødt til at få resten af Europa med, hvis det for alvor skal batte. I Socialdemokratiet ønsker vi at omlægge landbrugsstøtten i EU, så resten af EU-landene også kommer med på den grønne vogn.

Valget er vigtigt

Og EU-valget er lige om hjørnet.

Alle lande, som grænser op til Østersøen, er med i EU - på nær lige Rusland selvfølgelig, men Putin er uanset hvad uden for pædagogisk rækkevidde. Når vi nu er ved Rusland, så skal vi EU-lande stå sammen for at regulere hårdere på de rustne russiske olietankere, som sejler frem og tilbage og truer med miljøkatastrofer. Selvom det er i såkaldt internationalt farvand er det vigtigt, at vi i flok lægger hårdt pres på Rusland.

Der er mange gode grunde til at stemme på søndag. Østersøen er en af dem. Så det håber vi, at du vil gøre.

Fra den ene bag indlægget her, kan jeg varmt anbefale dig at sætte et kryds ved den anden bag indlægget, Magnus Barsøe. Hvis du altså vil have et grønt EU og en der kæmper for livet i Østersøen.

God valgdag.