Den kristne næstekærlighed, som har formet vores samfundsforståelse, handler om at se det enkelte menneske som værdifuldt og værd at støtte, uanset dets fejl og mangler. Denne værdighed er fundamentet for vores syn på personlig frihed – en frihed der ikke blot er en ret til at forfølge egne interesser, men også en forpligtelse til at tage ansvar for hinanden. Et samfund baseret på frihed kan kun fungere, hvis vi alle tager ansvar for hinanden og viser omsorg, når det er nødvendigt.
I mistrivselsdebatten bliver vi ofte mødt med anklager om, at vores fokus på det enkelte menneske bidrager til en overindividualisering af samfundet, hvor mennesker bliver isolerede og fremmedgjorte. Men den borgerlige liberale ideologi har faktisk et enormt potentiale til at bidrage positivt til mistrivselsdebatten. For i et samfund, hvor den enkelte har frihed, har vi også muligheden for at skabe fællesskaber, der er baseret på frivillighed og gensidig respekt snarere end på tvang og ensartethed.
Vi borgerlige skal turde!
Dette kræver, at vi som borgerlige bliver bedre til at kommunikere vores værdier.
Vi skal turde tale om, hvordan personlig frihed og ansvar kan gå hånd i hånd med omsorg for hinanden. Vi skal gøre det klart, at økonomisk ansvarlighed ikke står i modsætning til social ansvarlighed – tværtimod er det en forudsætning for, at vi kan opretholde et velfungerende samfund, hvor der er plads til alle.