Debat: Regionerne skal have et større ansvar på handicapområdet

LÆSERBREV | BORNHOLM | ABONNENT | 10. NOV 2021 • 19:09
Af:
Karen Nisbeth
Dyrlæge Jürgensensgade 25 st.
Svaneke
formand for CP Danmark
kreds Bornholm
LÆSERBREV | BORNHOLM | ABONNENT
10. NOV 2021 • 19:09

Når der for eksempel kun fødes et-to børn om året med cerebral parese, kan sagsbehandlerne ikke opnå viden nok på området.

En fejlslagen kommunalreform tilbage i 2006, hvor kommunerne fik det fulde ansvar for handicapområdet, er resulteret i en katastrofal afspecialisering. Alt for mange og alt for små kommuner med en presset økonomi har ikke kunnet løfte den opgave, de fik. Heller ikke her på Bornholm.

Konsekvensen har været, at den nødvendige viden om handicaps og funktionsnedsættelser er reduceret og i værste fald helt forsvundet, og at de ramte børn og voksne i dag får en utilstrækkelig hjælp.

Det er for eksempel tilfældet, når man har behov for komplekse hjælpemidler eller brug for støtte og hjælp til alternativ kommunikation, hvis man ikke kan tale. Det gælder også, hvis man bliver uprofessionelt udredt for sine kognitive funktionsnedsættelser.

Denne hjælp får man blandt andet brug for, hvis man fødes med cerebral parese (CP – tidligere kaldet spasticitet).

Vi mangler den højt specialiserede viden på disse områder. Og det er klart, eftersom der højst fødes et-to børn med CP om året her på øen. Så kan sagsbehandlerne ikke opnå viden nok på området. Det samme gælder for alle andre små handicapgrupper.

Derfor er vi nødt til at reformere handicapområdet, så regionerne får en langt større opgave og et helt andet ansvar. Flere opgaver skal flyttes til regionerne, der skal opbygges nye stærke vidensmiljøer for de højt specialiserede indsatser, regionerne skal have ansvaret for viden, og regionerne skal inddrages i visitationen af hjælp i de mest komplekse og højt specialiserede sager.

Derfor er det vigtigt, hvad de nye regionsrådsmedlemmer mener om handicapområdets fremtid og opgavefordeling.